Середа
29
березня

Творчі плани Запорізької обласної філармонії у 83 концертному сезоні

28 березня 2023 року у прес-центрі «Журналіст» ЗОО НСЖУ відбулась прес-конференція «Запорізька обласна філармонія: творчі плани та прем’єри 83 концертного сезону».

Представники творчих колективів обласної філармонії на чолі із керівником-заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою поспілкуватися із журналістами та розповіли   щодо пріоритетних напрямків роботи обласної філармонії, прем’єрних проєктів, культурно-мистецьких програм колективів та творчого потенціалу філармонії, а також презентували новостворені колективи.

Про творчі плани та майбутні прем’єри колективів обласної філармонії журналістам розповіли директор-розпорядник академічного симфонічного оркестру Микола Петюк, лауреати міжнародних конкурсів, в.о. диригента академічного симфонічного оркестру Дмитро Мітнік та Олександр Горлов, художній керівник- головний хормейстер академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», заслужений артист України Сергій Черногор, директор-розпорядник академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Орислава Довженко, солістка обласної філармонії, лауреат міжнародних конкурсів Юлія Якса та артист розмовного жанру Юлій Гаврилов.

Це перша прес-конференція за часів повномасштабного вторгнення, але не тому, що філармонія не мала достатньо гідних подій, а тому, що творчі колективи та артисти дуже активно працювали в рамках проєкту «Філармонійна оборона в дії» задля скорішої Перемоги.

Колектив філармонії вів активну волонтерську діяльність: пекли пиріжки, шили Прапори, збирали необхідні речі для переселенців, готували маскувальні сітки та шоломи, проводили благодійні концерти для захисників, переселенців та діточок, донатили, працювали у Хабах, займалися вантажними роботами та інше. Наразі опанували ще один вид допомоги – виготовлення окопних свічок.

Зараз 4 працівники філармонії захищають країну у лавах ЗСУ – Богдан Хижняк (соліст), Андрій Романов (режисер), Микита Коваль та Дмитро Тищенко (артисти балету).

- Наразі колективи та солісти ведуть активу основну концертну та творчу діяльність. Музичне мистецтво дуже актуальне і не тільки в нашій країні, а й поза її межами, зміцнює бойовий дух та надихає на Перемогу! - зазначила керівник обласної філармонії Ірина Конарева.

Ірина Едуардівна звернула увагу присутніх на те, що Запорізька обласна філармонія – це єдина прифронтова філармонія, яка не зважаючи на реалії життя продовжує творчо розвиватися та радувати глядачів.

- У минулому році нами проведено 136 мистецьких заходів, 24 з яких – прем’єрні, обслуговано біля 30,0 тис. глядачів. Для дітей проведено 36 концертних програм. Проведено 55 благодійних концертів у госпіталі та на різних локаціях для захисників і переселенців з гарячих точок. Значно розширилася репертуарна палітра колективів, створені нові мистецькі формування. Найближчим часом ми плануємо проведення цікавих концертних прем’єр, активізацію гастрольної діяльності, актуалізацію репертуару, запрошення талановитих митців з Національної філармонії та інших закладів країни, - повідомила очільниця «храму мистецтв» пані Ірина.

Про колективи, які утворилися на базі артистів академічного симфонічного оркестру розповів журналістам директор-розпорядник колективу Микола Петюк.

- Ми пишаємося, що у такий важкий час на базі академічного симфонічного оркестру з’явилися нові колективи: камерний оркестр під керуванням молодого талановитого лауреата міжнародних конкурсів Олександра Горлова, біг бенд під керуванням лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка, комбо-бенд «Music Man» під орудою Юрія Крюкова та молодіжний симфо-бенд під керуванням лауреата міжнародних конкурсів Надії Другової.

Відомі музиканти Дмитро Мітнік та Олександр Горлов – керівники нових колективів філармонії – біг бенду та камерного оркестру повідомили про творчі плани, перспективи розвитку колективів та запросили усіх своїх шанувальників на мистецькі прем’єри.

Майбутніми творчими задумами академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» поділилася директор-розпорядник Орислава Довженко.

- Колектив зараз у дуже гарній творчій формі завдяки керівникам заслуженим артистам України, головному хормейстеру Сергію Черногору, керівнику оркестру Олегу Кугаєвському та балетмейстеру – постановнику Олегу Кравцю. Найближчим часом ансамбль «Запорожці» презентуватиме такі музичні «цікавики» - казку для дітей та дорослих «Пригоди Крутивуса» та запальну концертну програму до Міжнародного дня танцю «Kozak Dance».

Із невимушеним натхненням відкрили творчі таємниці, які чекають на глядачів в рамках проєктів «Мистецькі зустрічі» та «Філармонія - дітям», артисти філармонії- солістка, лауреат міжнародних конкурсів Юлія Якса та артист розмовного жанру Юлій Гаврилов.

- Завдяки музичному керівнику філармонії, лауреату міжнародних конкурсів Оксані Гопці артистичний склад філармонії поповнився молодими талановитими співаками – це випускники Дніпропетровської музичної академії Даніїл Риндін, володар розкішного басу та юна Аліна Сліта, а також справжня гордість філармонії – концертмейстер, піаніст-віртуоз Артур Остапчук. Тому зараз у філармонії є потужний творчий потенціал; готуються прем’єри, особливо користуються підвищеним попитом у глядачів постійно діючі проєкти «Філармонія-дітям» та «Мистецькі зустрічі», - повідомляють присутнім ЗМІ відомі митці.

Запорізька обласна філармонія тісно співпрацює з волонтерськими організаціями та благодійними фондами, які опікуються переселенцями із «гарячих точок» країни, а саме «Я – Маріуполь», «Карітас Запоріжжя», «Солдатський привал» «Коло», «Нова надія», «Мазаль ТОВ» «Beluga ua», «Help.zp ua». Як повідомила журналістам Ірина Конарева: «Пріоритетною категорією для філармонії є наші захисники – воїни ЗСУ, члени їхніх сімей та люди, які через бойові дії були вимушені покинути свої домівки та знайти прихисток у Запоріжжі. Всього у нас 26 партнерів».

І на завершення зустрічі Ірина Едуардівна та представники творчих колективів філармонії щиро подякували ЗСУ за можливість працювати на своєму філармонійному фронті та наближати Перемогу разом, висловили бажання провести концерт Перемоги у всіх містах Запорізької області і запросили усіх шанувальників на концерти, що готуються з душею.