Понеділок
21
листопада

У запорізькій філармонії відкрили симфонічний сезон - відео

Симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії відкрив сезон прем'єрою незвичайного переосмислення класики

У Запорізькій обласній філармонії нарешті вдалось відкрити симфонічний сезон - концерт академічного симфонічного оркестра відкладали декілька раз внаслідок посилення ворожих обстрілів.

До речі, цей вечір став і святкуванням 65-ти річчя академічного симфонічного оркестру, днем народженням якого вважається 6 листопада 1957 року. Це – єдиний в області професійний симфонічний оркестр, який займає одне з провідних місць у симфонічному мистецтві України. А вже серед запоріжців він дуже популярний. Таким популярним його зробив головний диригент академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, народний артист України В'ячеслав Редя. Концерт-відкриття симфонічного сезону зібрав багато шанувальників класичної музики, друзів філармонії. Завітали з поздоровленнями почесні гості - керівники Запорізької обласної військової адміністрації, Запорізької обласної ради та їх структурних підрозділів.

До привітань симфонічного оркестру приєднався голова ЗОВА Олександр Старух, який також відзначив найкращих співробітників почесними нагородами. У цей вечір за диригентським пультом був запрошений гість - диригент Дніпропетровського академічного театру опери та балету «Дніпро Опера» Олександр Кулішов. Звучали увертюри з опер відомих композиторів 18-го та 19-го століть Вольфганга Амадея Моцарта, Жоржа Бізе, Джузеппе Верді, увертюри з оперет "Летюча миша" Йоганна Штрауса "Орфей у пеклі" Жака Оффенбаха. (Спочатку, коли симфонічний сезон мали відкривати у вересні, була заявлена 7-ма симфонії Антоніна Дворжака, але згодом програму підкоригували, замінивши симфонію різноманітними увертюрами). "Фішкою" концерту стала музика з сюїти з балету «Запорожець за Дунаєм» Юрія Шевченка за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського. – Юрій Шевченко – сучасний український композитор, великий друг нашого оркестру, який, на жаль, навесні помер, – розповіла для наших читачів ведуча концерту, музикознавець академічного симфонічного оркестру філармонії Світлана Холод. – Музика сюїти є таким творчим переосмисленням твору класика. Юрій Шевченко зробив дуже цікаві оркестрування. Він взагалі майстер оркестрового колориту. Мотиви знайомі, але сяючі новими фарбами. Дуже незвичайно. Сюїту «Запорожець за Дунаєм» було написано нещодавно. Партитура потрапила до нашого міста завдяки відомій запорізькій композиторці Наталії Боєвій, вона теж друг оркестру. Наталія Іванівна дружила з Юрієм Шевченком. Наш оркестр уперше виконав цю сюїту – для Запоріжжя це прем'єра. На щастя, концерт не переривався повітряною тривогою і глядачам не прийшлося спускатися в укриття. У колонній залі філармонії працювала виставка до ювілею оркестру зі старовинними фото та афішами. Ми писали, що 21 листопада у філармонії прозвучить музика нескорених . А наступний концерт симфонічного оркестру, "Парад зірок", відбудеться 27 листопада. Як розповіла Світлана Холод, буде цікавий формат – виступатимуть творчі колективи, які створені на базі симфонічного оркестру. Прозвучить музика від класики до джазу.

Посилання на сайт: http://zprz.city/news/view/u-zaporizkij-filarmonii-vidkrili-simfonichnij-sezonvideo?fbclid=IwAR1hpIjAE04agPPssxiaOsWpMhWGJ6LNFFu44C6ajsfysP3ia4BjO_TUoOU