Вівторок
10
травня

У Запоріжжі на концертах плакали і артисти, і глядачі

САЙТ "ІНДУСТРІАЛКА"

Ірина Єгорова

Публікація 07.05.2022

Артисти Запорізької обласної філармонії виступають перед військовими та вимушеними переселенцями

З оголошенням воєнного стану колектив Запорізької обласної філармонії не полишив свою основну місію — дарувати радість слухачам.

Тільки тепер виступи артистів проходять не в чудовій та затишній концертній залі імені Глінки, а у військовому госпіталі, міських лікарнях, а також гуртожитках та дитсадках, де проживають вимушені переселенці.

Концертну діяльність під час активної фази війни з росією артисти філармонії розпочали з участі в міжнародній акції “Закриємо небо над Україною”.

— Симфонічний оркестр на сцені вперше після початку війни виступив у повному складі, — розповідає в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії Ірина Конарєва. — Гімн України вони зіграли як боги. Такого проникливого виконання ми давно не чули!

А перший виїзний концерт відбувся у Запорізькому військовому госпіталі. Артистів прийшли послухати і поранені бійці, і працівники госпіталю. Сподобалося усім!

Ми показали, яка ми мудра, сильна, красива нація, яка не здається. І культурний фронт точно так не здається. Ми всі разом прагнемо якомога скоріше перемогти орду!

З 2 квітня солісти та творчі колективи облфілармонії дали вже 15 концертів, заплановано ще 13. В деяких місцях розташування вимушених переселенців артисти філармонії давали вже кілька концертів. Програми виступів, звичайно, різні. Але ж  люди просять приїздити ще.

— Ми підготували шість програм, які адаптували до місць проведення концертів та до аудиторії, — розповідає керівниця облфілармонії. — Дуже велике значення має психологічний стан та моральний настрій глядачів.

Це, зокрема, маріупольці, які довгий час перебували у заблокованому місті. Їм, звичайно, треба давати більше позитиву, але так, щоб, як то кажуть, “не перегнути палку”. Ми розуміємо, що людям треба повертати смак до життя. І це нам, вважаю, вдається.

Як розповіли в облфілармонії, особливо під час перших концертів плакали і артисти, і глядачі.

Програми тривають  45 хвилин. Так от тільки у другій їх половині жителі Маріуполя трішечки заспокоювалися. І їх зрозуміти можна — багато днів, а то і тижнів маріупольці провели під постійними обстрілами, у підвалах. І тому пісні, класична музика були для них свого роду заспокійливим.

Але музика, впевнена Ірина Конарєва, зцілює. Як доказ цього — прохання від слухачів приїжджати ще.

За словами музикантів, зараз у маріупольців і обличчя вже трошки інші, ніж у перші дні після приїзду в Запоріжжя.

З концертними програмами виїздять артисти академічного симфонічного оркестру, козацького ансамблю пісні і танцю “Запорожці”, який сьогодні є уособленням нашого козацького духу та нашої незламності, джаз-квінтету під керуванням Юрія Крюкова та солісти філармонії.

Глядачі дуже схвально сприймають усі програми. Велике піднесення у них, зокрема, викликає концерт “Ми-українці!”.

— Цей концерт користується дуже великим попитом, — зазначає Ірина Едуардівна. — В програмі звучать патріотичні пісні, вони вселяють віру в перемогу, яка неодмінно буде. Хочу підкреслити, що усі наші концерти ми традиційно починаємо з виконання Гімну України.

До речі, у філармонії не забули і про маленьких слухачів. Для них підготували спеціальну програму “Мультконцерт”, яка користується великою популярністю у малечі.

Зазначу, що з початком війни працівники обласної філармонії не тільки займаються притаманною їм творчою діяльністю. Вони також стали волонтерами.

Перша ідея для волонтерської діяльності — пошив державних прапорів.

— Тому що це наш оберіг і його треба мати в кожній сім’ї, в кожній установі, на кожному танку, — вважає Ірина Конарєва.  —  Щоб перемогти!

Матеріал для пошиття державних прапорів філармонії, до речі, продали зі значною знижкою.  Працівниці філармонії принесли на роботу швейні машинки і почали строчити.

— Строчили і вдень, і вночі, — згадує Ірина Едуардівна.  — Перша партія була  50 прапорів.  Передали теробороні та ЗСУ. Зараз також поступило замовлення  на виготовлення 100 прапорів. Хлопці приїздять з передової та забирають.

Всього  швейний цех філармонії виготовив вже 270 прапорів різних розмірів.

— Ми навіть в окупований Мелітополь передали, —  каже керівниця облфілармонії.

А ще у вільний час працівники  виготовляють кікімори, які роблять бійця непомітним для ворога.  Зробили їх вже 250 штук, причому останнє замовлення — 100 штук — виготовили буквально за пару днів.

А от, до прикладу,  артистка балету  Віра Дяченко в’яже маленькі лялечки, які можуть слугувати оберегами,  костюмер Олена Варваровська шила пов’язки, прапори, а зараз шиє бантики в патріотичних кольорах. Такі бантики на концерті в честь нашої перемоги будуть дарувати усім глядачам.

А ще з початку війни у філармонії запрацював цех по виготовленню смачнющих пиріжків. Їх вже для бійців напекли більше 43000 штук!

— Наші співробітники печуть пиріжки, ріжуть клаптики тканини на кікімори, шиють прапори та патріотичні стрічки, біжать на репетиції і їдуть виступати з концертами, — резюмує Ірина Конарєва. — Я пишаюся ними!

Фото Одександра Прилепи та з сайту Запорізької обласної філармонії

Посилання на сайт: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizhzhi-kontserti-prohodyat-u-samih-nespodivanih-mistsyah