Вівторок
27
березня

РОЗПОЧИНАЄМО «АКОРДИ ХОРТИЦІ»!

     26 березня 2018 року у Запорізькій обласній філармонії відбулася прес-конференція з нагоди проведення XVIІІ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці».
     У прес-конференції взяли участь:    
     Віра Мартиненко – директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю
     Ірина Конарева – генеральний директор КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, заслужений працівник культури України
     Вячеслав Редя – головний диригент академічного симфонічного оркестру КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, народний артист України, художній керівник конкурсу-фестивалю
     Олена Піддубна – головний спеціаліст Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації.
     З привітальним словом до присутніх звернулася директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю Віра Мартиненко. Директор розповіла, що творчий марафон розпочато наприкінці січня, коли проходив І (відбірковий)  тур конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці». Журі І туру, до складу якого входили відомі та видатні музиканти і викладачі м. Запоріжжя,  прослухали 930 заявок з усіх регіонів України, Литви, Англії, Білорусі в номінаціях «Струнні інструменти», «Народні інструменти», «Духові та ударні інструменти» «Сольний спів», «Вокальні ансамблі», «Інструментальні ансамблі», «Фортепіано», «Фортепіанні ансамблі» та ін. Найбільш  цікава та складна «боротьба» як завжди у номінації «Соліст з оркестром». В цьому році надійшло 124 заявки від конкурсантів, які змагалися за право виступити з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії  - головний диригент народний артист України В’ячеслав Редя.     
     Віра Олександрівна розповіла, що вже третій рік поспіль володар Гран-прі одержить грошову винагороду у розмірі 10000 грн., яка установлена Запорізькою міською радою та Лауреатів І ступеню в усіх номінаціях конкурсу. Юні таланти отримають дипломи, подарунки, заохочувальні призи та почесне право виступити на Гала - концерті.
     Генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева зазначила, що Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» - це справжнє свято юних  талантів та один з найвідоміших в Україні музичних проектів для молоді. На сьогодні це потужний форум юних виконавців, який користується великим авторитетом в професійних мистецьких колах.  За роки створення й проведення конкурсу багато талановитих музикантів отримали путівку у життя саме завдяки участі у «Акордах Хортиці». За 18 років існування цього конкурсу-фестивалю, його гостями стали понад 7000 юних  музикантів з Австрії, Білорусі, Вірменії, Грузії, Кореї, Китаю, Росії, Сербії, Чехії, США, Японії, Литви та всіх куточків України.  Ірина Едуардівна нагадала, що  на концертах Запорізької обласної філармонії завжди багато інтелектуальних глядачів – еліти нашого міста (не тільки дорослих слухачів, а й маленьких шанувальників класичної музики), тому колектив філармонії прагне якомога більше духовно розвивати запоріжців. «Ми завжди радо вітаємо всіх учасників фестивалю у концертному залі імені М.І. Глінки й створюємо необхідні комфортні умови для перебування та проведення репетицій.  Головний подарунок від філармонії – це виступ  на сцені концертного залу разом з академічним симфонічним оркестром під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді» - додала Ірина Едуардівна. Кожного року географія фестивалю збільшується та кількість учасників зростає, що не може не радувати. У цьому році зросла кількість заявок  з Західних регіонів України. Запорізька земля у цьому році прийме понад 800 учасників з міст:  Київ, Харків, Дніпро, Суми, Одеса, Кіровоград, Черкаси, Полтава,  Луцьк, Львів, Чернівці, Івано-Франківськ,  Рівно,  Костянтинівка, Херсон, Генічеськ, Миколаїв, Маріуполь  та інших міст України.  Майже 250 учасників представляють Запоріжжя та Запорізьку область.  
        Цього року в гості до Запоріжжя приїдуть молоді обдарування  з  Білорусі, Литви. Вперше до Запоріжжя приїздять конкурсанти з Великої Британії, які навчаються в одній з самих престижних шкіл Лондона - The Purcell School of Music.
       Таким чином у змаганнях візьмуть участь майже 800 молодих виконавців. (солістів та учасників різноманітних ансамблів). А гостинна козацький край радо вітатиме всіх юних музикантів.
       В рамках  прес-конференції головний диригент академічного симфонічного оркестру, народний артист України Вячеслав Редя розказав, що традиційно, у відкритті XVIІІ Міжнародного конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиц» візьмуть участь члени журі, які є зразком наслідування для юних конкурсантів. 29 березня о 18.00 в відбудеться відкриття фестивалю концертом академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, головний диригент – народний артист України Вячеслав Редя та членів журі, видатних музикантів-віртуозів: заслужені артисти України Богдана Півненко (скрипка) – голова журі,  Олена Старікова (сопрано), Віталій Солом'янчук (ударні інструменти), Олег Созанський (бандура), Олександр Рукомойніков (саксофон); лауреат міжнародних конкурсів Наталія Костенко (домра) та зарубіжні гості Юстас Дваріонас (фортепіано, Литва), Вільям Фонг (фортепіано, Англія). Особлива роль в проведенні конкурсу-фестивалю належить академічному симфонічному оркестру Запорізької обласної філармонії. Музиканти тісно співпрацюють із конкурсантами й дуже ретельно готуються до конкурсу-фестивалю. За 18 років понад 500 талановитих юних музикантів  мали унікальний шанс виступити в якості соліста з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії. В цьому році ще 23 конкурсанти мають можливість виступити з цим колективом.
      Головний спеціаліст Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Олена Піддубна згадала володарів Гран-прі останніх років, які мають подальші досягнення та демонструють високу майстерність, пов’язуючи своє життя із музикою.
     На завершення зустрічі учасники прес-конференції запросили мешканців  та гостей міста насолодитися прекрасної музикою і завітати на творчу зустріч з членами журі 30 березня о 18.00, майстер-клас ЗАУ Богдани Півненко 1 квітня о 19.00,   на конкурсні прослуховування  в номінації «Соліст з оркестром» 31 березня, 2 квітня о 18.00 та 3 квітня о 13.00 на гала-концерт переможців  конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці».