Середа
31
січня

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ – КРАЙ, ДЕ 130 НАЦІЙ ЖИВУТЬ У ЗЛАГОДІ

Україна давно стала другою батьківщиною для багатьох народів, у Запорізькій області  проживають 130 національностей. В області зареєстровано близько 95 громадських об’єднань національних меншин.
    Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив:
     - У Запорізькій області мирно проживають усі нації та народи,  споріднені спільністю історичної долі, багатовіковими взаєминами в релігійному, культурному, господарському, суспільно-політичному житті. Запорізька область є регіоном з різноманітною суспільною структурою, в якій широкий спектр етнічних, релігійних та культурних ідентичностей розвивався протягом багатьох століть. Така різноманітність збагачує наш регіон, але є значним викликом, оскільки в умовах гібридної війни існує ризик виникнення конфліктів у сфері міжетнічних і міжконфесійних відносин, радикалізації та проявів екстремізму в діяльності окремих об'єднань національних меншин та релігійних громад.
    Виходячи з цього, гарантії захисту прав усіх етнічних спільнот, збереження і розвиток їхньої національної самобутності є основною умовою утвердження миру і злагоди в українському суспільстві, одним із невідкладних спільних завдань держави і громадянського суспільства.
    З цією метою в області активно працює Координаційна рада громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації, до якої увійшли представники 28 національно-культурних товариств. У 2017 році було проведено чотири засідання Координаційної ради громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації.
    У 2017 році виділено та реалізовано 310,0 тис. грн. на заходи Програми підтримки розвитку культур національних меншин на 2017 рік. Ці кошти були спрямовані на масові культурно-мистецькі заходи, такі як презентація «Національного подвір’я» під час Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», заходи з нагоди Дня Державного Прапору України та Дня незалежності України, на проведення днів культури національних меншин, які проживають на території області. Визначними подіями для області було відзначення 155-річчя переселення болгар до Таврії у містах Запоріжжя та Мелітополь, у Приморському та Приазовському районах за участю офіційної делегації з Болгарії та відкриття польсько-українського центру в Запоріжжі.
    Усі ми різні, усі маємо однакові права – в цьому наша сила й самобутність.