П'ятниця
08
липня

У Запоріжжі найскладніший сезон закрили феєрично

Індустріалка

Ірина Єгорова

Публікація 08.07.2022

На закритті 65 симфонічного сезону прозвучала героїчна музика

7 липня 2022  у Запорізькій обласній філармонії завершили ювілейний – 65-й симфонічний сезон! Він був одним з найскладніших в історії колективу.

Та попри все, протягом року музиканти академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, художній керівник – народний артист України В’ячеслав Редя, дарували своїм шанувальникам яскраві та позитивні музичні програми.

Колектив співпрацював із запрошеними солістами, радував новими програмами та презентував запоріжцям чимало дивовижних святкових концертів.

Трагічні події в Україні спонукали музикантів працювати не тільки на культурному фронті. З початку повномасштабного вторгнення артисти не стояли осторонь – долучалися до волонтерської роботи.

Під орудою лауреата міжнародних конкурсів Надії Другової музичними програмами підіймали моральний дух бійців і лікарів у шпиталях, дарували музичні свята вимушеним переселенцям та радували малечу яскравими номерами.

Нинішній концерт — не такий як завжди, саме тому емоції переповнювали глядачів. На закриття ювілейного сезону академічний симфонічний оркестр підготував виконання масштабного та життєствердного твору Людвіга ван Бетховена Симфонія № 3 «Героїчна».

Ця композиція відкрила новий етап у європейській симфонічній музиці. Саме у ньому вперше розкрилася вся неосяжна, дивовижна сила творчого генія Бетховена.

«Цей твір ми обрали невипадково. «Героїчна» — це симфонія, яка уособлює все те, що зараз проживає в душі кожен з нас. Крізь боротьбу, роздуми та страждання композитор ніби «веде» слухача до тріумфу перемоги, світла та радості буття», — каже диригент оркестру Надія Другова.

Також в програмі фінального концерту сезону прозвучав відомий вальс «Розлука» фундатора української музики Миколи Лисенка.

Потужним і високоемоційним акордом стала прем’єра інструментального виконання вже всесвітньовідомої пісні січових стрільців «Ой, у лузі червона калина», яка наразі стала символом незламності українського народу.

Разом із академічним симфонічним оркестром композицію виконала учасниця ансамблю бандуристів «Любограй» обласної філармонії Ірина Скляренко. Твір наповнив присутніх гордістю за український народ і країну, довів прагнення кожного допомагати один одному у тяжкі часи та вселив віру в обов’язкову Перемогу!

Як завжди, вишукана ведуча програми – музикознавець Світлана Холод ділилася із слухачами цікавою інформацією та найяскравішими спогадами музичного життя сезону.

Під час гри академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії показав майстерність та високий професіоналізм, вкотре підтвердивши свій високий статус. Та показав, що він є провідним мистецьким колективом і одним із кращих оркестрів України!

Всі, без виключення, присутні в залі отримали справжнє задоволення від мистецької зустрічі, довго не відпускали виконавців, дякуючи гучними оплесками.

Концерт відбувся із дотриманням необхідних вимог безпеки в умовах воєнного стану.

Музика дає сили боротися та вірити в Перемогу, тож з радістю чекаємо на нові зустрічі у концертному залі імені М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії!

Подію прокоментувала в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії Ірина Конарєва:

«Закінчився 65 ювілейний симфонічний сезон академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії. Це був найскладніший сезон, наповнений жахливими подіями війни в Україні.

Але ми вистояли і з вірою в серці щодня докладали максимум зусиль аби творчий процес не зупинився, а наші згуртованість і наполегливість додавали впевненності та надихали на Перемогу!

Сьогодні симфонія «Героїчна» Л.Бетховена виконана і патріотично, і досконало, і чуттєво, і героїчно! Дякую, наші любі музиканти, за щирість емоцій, за натхнення, за відданість справі, майстерність, підтримку та людяність у цей важкий час!

Безмежно вдячна диригенту оркестру, лауреату міжнародних конкурсів Надії Друговій за професіоналізм та збереження колективу!

Вклоняюся перед кожним артистом оркестру за щире волонтерство та надану допомогу тим, кому вона була конче потрібна!

А інструментальне виконання «Ой, у лузі червона калина» в аранжуванні артиста оркестру Андрія Нетреби було настільки проникливим та неперевершеним, що слухачі стоячи, зі сльозами на очах, бурхливо аплодуючи дякували артистам всією душею!

Разом ми переможемо! Щирі оплески, уклін вам!»

Зверніть увагу

8 липня  – другий концерт закриття ювілейного симфонічного сезону.

14 і 16 липня о 17.00 відбудеться одна з найулюбленіших музичних програм меломанів – «Хіти кіноекрану» від неперевершеного академічного симфонічного оркестру.

Посиланна на сайт http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizhzhi-nayskladnishiy-sezon-zakrili-feyerichno