Понеділок
27
січня

ФІНАЛ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ ОПЕРНОГО МИСТЕЦТВА ЗА УЧАСТЮ СВІТОВИХ ЗІРОК ВІДБУДЕТЬСЯ У ЗАПОРІЖЖІ!

ФІНАЛ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ ОПЕРНОГО МИСТЕЦТВА ЗА УЧАСТЮ СВІТОВИХ ЗІРОК ВІДБУДЕТЬСЯ У ЗАПОРІЖЖІ!

Сьогодні відбулася прес-конференція з нагоди 81-річниці Запорізької обласної філармонії, яку вона відзначила 11 січня.

Було підбито підсумки 2019 року, з особливою гордістю відзначені новорічні програми, які пройшли при повних аншлагах та мали за мету не лише подарувати глядачу святковий настрій, але й, зокрема, зробити це на благодійній основі. Як зазначила генеральний директор Запорізької філармонії ІРИНА КОНАРЕВА - шоу «Казковий бум» подарувало понад 3 тисячам дітей безкоштовну можливість поринути в новорічну казку. Взагалі в минулому році філармонією було проведено 372 заходи, які відвідали 65 тисяч глядачів, з них 25 тисяч - діти.

Спікерами прес-конференції також виступили головний диригент академічного Симфонічного оркестру Запорізької філармонії, народний артист України В’ЯЧЕСЛАВ РЕДЯ, художній керівник філармонії, заслужена артистка України ОЛЬГА БЕЖЕНАРЬ, головний хормейстр академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», заслужений артист України СЕРГІЙ ЧОРНОГОР та керівник літературно-драматургічної частини філармонії ЮЛІЯ ДАР'ЇНА.

Кожен з них повідомив про плани на цей рік і журналісти вкотре мали змогу переконатися, що проекти - грандіозні! Здавалося б, філармонія робить настільки ексклюзивні концерти, що цю високу планку вже важко перейти. Але в керівництва безліч творчої наснаги та бажання йти в ногу з часом, тому кожен новий сезон дивує та незмінно перевершує попередній.

Як зазначила Ірина Конарева - цей сезон буде насичений на яскраві музичні події. Зокрема, плануються два концерти, присвячені 250-річчю з дня народження геніального Л. Ван Бетховена. Один з концертів відбудеться у виконанні симфонічного оркестру у тандемі з народним артистом України Юрієм Котом (фортепіано, Київ), інший – у виконанні артистів філармонії. Також інший ювілей відзначається у світі музики в цьому році – 210 років з дня народження Ф. Шопена - філармонія відзначить творчість цього легендарного музиканта концертом.

Ті, хто полюбляють джаз – матимуть змогу насолодитися улюбленими творами 26 березня. До Запоріжжя завітають заслужений артист України Олександр Рукомойніков та разом з ним виступатимуть музиканти з Греції. Багато сольних концертів артистів філармоніїї очікують на прихильників. Зокрема, в квітні відбудеться концерт заслуженої артистки України Ілони Турчанінової, творчі заходи якої вже традиційно користуються величезним попитом серед шанувальників її майстерності.
Наприкінці лютого свій бенефіс проведе заслужений працівник культури України Алла Ходакова, яка подарує святкову программу iз символічною назвою «Півсторіччя на сцені».

Вже багато років поспіль жоден сезон не проходить без фестивалю «Акорди Хортиці», який в цьому році відзначить ювілейну дату – 20-річчя! Як повідомив художній керівник фестивалю В’ячеслав Редя – «Акорди» відкриватимуть ті «діти», які вперше прийняли участь у цьому конкурсі 20 років тому, а зараз вже підкорюють сцени провідних країн Європи. Учасники з Норвегії, Бельгії, Ісландії, Литви та, звичайно, провідних міст України - завітають до Запорізької обласної філармонії задля участі у цьому престижному фестивалі, який запалює зірки на небосхилі світової культури. А серед членів журі, доречі буде академік з Сербії, композитор Светислав Божеч, який був радником президента з питань культури, а також - інші почесні гості.

Гарячою новиною стала звістка про те, що Запорізька філармонія приймає в цьому році участь у міжнородному проекті оперного мистецтва. Ірина Конарева повідомила, що керівництво одразу прийняло рішення стати співзасновниками Першого міжнародного фестивалю оперного мистецтва «Овації 7 континентів». «Цей фестиваль проводиться на території України, Італії, Греції, Південної Кореї, Польщі, Японії та Південної Африки. Відбіркові тури розпочнуться у Флоренції, і ми сподіваємося, що у травні величезний гала-концерт та фінал цього конкурсу пройдуть саме на сцені Запорізької обласної філармонії», - зазначила генеральний директор, яка, доречі, буде у складі компетентного журі.
Музичним директором фестивалю «Овації сьоми континентів» став В'ячеслав Редя:
«Для нас це - перший досвід такого конкурсу, географія його проведення велика. До нас, доречі має приїхати хор з Південної Кореї у складі 50 дітей. Фестиваль цікавий своїм репертуаром і сподіваюся, що цей конкурс стане традиційним».

Художній керівник філармонії Ольга Беженар на пресс-конференції зазначила, що у цьому році на глядача очiкують нові концерти за участю солістів філармонії, склад яких оновився – з'явилися артисти, тембри голосів яких створюють нагоду для розширення репертуару. Також як художній керівник ансамблю бандуристів «Божена», Ольга Беженарь пишається, що він наразі створює успішні творчі проекти з солістами та допомагає концертам мати більш сучасне звучання, чим привертає до філармонії увагу молоді та прогресивного глядача. Також у планах художнього керівника - зробити «Мистецькі зустрічі», що мають за мету – дарувати глядачу цілющий вплив музикотерапії. Перша така зустріч відбудеться 11 березня, взагалі їх проведення планується по середах, вони матимуть інтерактивний характер – це буде щось на кшталт взаємодії, музичного спілкування та сумісної роботи з глядачем.

Головний хормейстр «Запорожців» Сергій Чорногор зазначив, що колектив неодмінно познайомить глядача з новими проектами та музичними жанрами у виконанні колективу. Нові прем'єри активно готуються, та обов'язково здивують прихильників народного жанру.
Керівник літературно-драматургічної частини філармонії Юлія Дар' їна розповіла, що проект, який вони з артистами плідно готували на Новий рік – «Казковий бум» мав величезний успіх, тому ця висока планка надихає наступного разу зробити ще більш креативне на грандіозне шоу, розробка ідей та плідна праця задля якого вже розпочалися.

Отже, в 2020 році запорожці мають змогу оцінити нові сучасні, креативні, естетичні та грандіозні проекти улюбленої обласної філармонії, яка кожен день працює над тим, аби глядач не лише не нудьгував, а ще й мав змогу насолодитися мистецтвом в одному з найпрекрасніших залів України. Афіша та перелік майбутніх концертів завжди представлені на сайті філармонії, яка гостинно запрошує всіх поціновувачів до своєї зали.

Ксенія Прядун