Четвер
08
листопада

У ЗАПОРІЖЖІ ВІТАЛИ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ТА МАЙСТРІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА

САЙТ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОДА

ПУБЛІКАЦІЯ: 7 листопада 2018 року

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь в урочистостях з нагоди  Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, що відбулися  в Запорізькій обласній філармонії.

- Іноді  чую, що під час війни мистецтво не на часі. Проте я проти таких висновків. Адже все це - наших дітей, державу, її традиції ми і захищаємо на сході України. Запорізький край має давню історію та власну культуру. Наші предки зробили чимало для того, щоб ми пишалися своєю Батьківщиною. І ми маємо примножувати ці надбання,  вчити дітей поважати та любити нашу культуру. Пишатися, а не цуратись своїх коренів. Досягти цього можна саме через мистецтво, культуру. Тож дякую вам за вашу творчу роботу і вітаю зі святом, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Напередодні професійного свята очільник регіону вручив відзнаки кращим працівникам культури Запорізької обасті.

За даними Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА, мережа закладів культури області налічує 1050 одиниць та об’єднує: 25 музейних закладів, три обласних театри, філармонію, два вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, 60 мистецьких шкіл, вісім кінотеатрів, 485 бібліотек, 409 установ культури клубного типу, з них 75% - у сільській місцевості. Обласними театрами і філармонією  щорічно проводиться близько 1700 вистав та концертів, які відвідують понад 240 тис. глядачів.

Мистецькою освітою в області охоплено 12555 осіб. У сфері Департаменту перебуває 60 мистецьких шкіл, два вищих навчальних заклади культури і мистецтв І-ІІ рівнів акредитації, де навчається 530 студентів.

Мережа публічних бібліотек Запорізької області становить 485 закладів, з них 40 дитячі, 366 - у сільській місцевості. Бібліотечним обслуговуванням охоплено 484,3 тис. чол., у тому числі 147,5 тис. чол. - у сільській місцевості. Бібліотечний фонд складає 7,6 млн. примірників.

При 409 клубних закладах, у т.ч. 364 на селі, діють 3315 клубних формувань, що об’єднують 40466 учасників, з них 21444  дітей. У тому числі 2364 аматорські колективи, 1558 майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

В області діє 23 музеї, два національні заповідники: Національний заповідник «Хортиця» і Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила»; а також 117 музеїв, що перебувають у віданні підприємств, установ та організацій. Щороку музеї і заповідники відвідують близько 550 тис. осіб.

Запоріжці і гості області із задоволенням відвідують фестивалі, багато з яких стали візитками краю. Серед заходів найбільш значущими стали: міжнародний фестиваль-конкурс дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці»; всеукраїнські: конкурс-фестиваль бандуристів «Хортицький кобзар», фестиваль театрів ляльок «Лялькова веселка», козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», фестиваль духовної музики «БЛАГОFEST», фестиваль дитячої творчості «Топ-Топ» та фестиваль юнацтва та молоді «Зірки Азова» (м. Бердянськ), відкритий конкурс баяністів-акордеоністів «Баянне коло на Запоріжжі», фестиваль ковальської майстерності «Вогняна квітка» (м. Токмак), регіональні: фестиваль-конкурс на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна»,  туристичний фестиваль «Запоріжжя – місце щастя», відкритий фестиваль відродження української культури «Витоки» (Запоріжжя, Якимівський район); обласні: Новорічно-різдвяний фестиваль, «Срібна купальська роса» (Токмацький район).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Посилання на сайт: http://www.zoda.gov.ua/news/43163/u-zaporizhzhi-vitali-pratsivnikiv-kulturi-ta-maystriv-narodnogo-mistetstva.html