Середа
23
травня

Музичні прем`єри Запорізької обласної філармонії

Сайт ЗООНСЖУ

Світлана Костюк

В прес-центрі Запорізької обласної організації НСЖУ «Журналіст» в рамках проекту «Клуб творчих зустрічей» відбулася прес-конференція, присвячена закриттю 78 концертного та 61 сімфонічного сезонів Запорізької обласної філармонії.

На зустріч до журналістів прийшла креативна команда творчих людей. Це Ірина Конарєва - генeральний директор філармонії, заслужений робітник культури України, Ольга Беженарь - художній керівник філармонії, заслужена артистка України, Вячеслав Редя - генеральний диригент академічного сімфонічного оркестру філармонії, народний артист України, Орислава Довженко - директор-розпорядник академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» філармонії.

Як розповіла Ірина Конарєва, творча діяльність Запорізької обласної філармонії у 78 концертному сезоні булу плідною та насиченою різноплановими культурно-масовими заходами. Було проведено більш ніж 400 концертів, з них 23 благодійних, на яких побувало 70 тисяч глядачів.

Активізована гастрольна діяльність обласної філармонії, артисти та творчі колективи якої виступали в містах України - Дніпрі, Бердянську, Мелітополі, Оріхові, у районах області - Запорізькому, Веселівському, Акімівському та Василівському. у селі Горностаєвка Херсонського району та для воїнів 55 артбригади у Донецькій області.

У березні відбувся XVIII Міжнародний конкурс – фестиваль дитячого та юнацького виконавчого мистецтва «Акорди Хортиці», у якому прийняли участь 800 юних музикантів з Литви, Румунії, Великобританії та України.

У рамках проекту «Філармонія - дітям» проведено більш ніж 240 концертних програм для 30 тис. юних глядачей. Вони мають пізнавальне, духовне та естетичне значення для підростаючого покоління.

У залі Запорізької обласної філармонії виступали провідні колективи України: Львівський Галицький академічний хор,академічний театр музики, пісні та танцю «Зоряни» Кропівницької обласної філармонії, народні артисти України Володимир Кошуба, Іван Кучер, Людмила Марцевич, соліст Національної філармонії України , народний артист України В’ячеслав Самофалов.

Вже традиційно виступили на сцені концертного зала ім.М. Глінки і зарубіжні гості - музиканти віртуози з Франції Максим Зекіні, Жозеф Даннер, тріо Ремі Поносян та інші.

Прем’єра 78 концертного сезону - створення джазового колективу «Діксіленд», який вже прийняв участь у Міжнародному фестивалі у Києві.

В’ячеслав Редя розповів про знакову подію для Запорізької області - це ювілейний концерт академічного сімфонічного оркестру на сцені Національної філармонії України присвячений 60-річчю колектива. 

Також він запросив мешканців міста на концерт, присвячений закриттю 61 сімфонічного сезону, до якого академічний оркестр підготував ексклюзивну програму - незабутнє свято музики та вишуканості, знайомство з шедеврами класичної музики. Це один із віртуозних творів скрипічного репертуару «Іспанська симфонія для скрипки з оркестром» Е. Лало , «Іспанія» Е. Шабріє. «Дафніс і Хлоя» М. Равеля, «Польське свято» Е.Шабріє.

На глядачів чекає виступ всесвітньо відомого скрипаля, випускника Національної музичної академії України імені П. Чайковського та Guildhall Scool of Musik and Drama в Лондоні Діми Ткаченка (Лондон).

Ольга Беженарь висвітила виступ ансамблю бандуристів «Божена» у посольстві міста Мінськ, у Донецькій області перед захисниками України, у концертах для дітей. 25 травня у гала-концерті , присвяченому закриттю 78 концертного сезону, будуть представлені усі яскраві номера сезону.

Розвивається фестивальний рух . В цьому сезоні пройшли Всеукраїнські фестивалі: третій фестиваль духовної музики «Благофест» та п’ятий фестиваль бандуристів «Хортицький кобзар». 

Знаковим моментом сезону з’явилося присвоєння звання «Академічний» козацькому ансамблю пісні і танцю «Запорожці».

Зустріч вийшла теплою та невимушеною, як і завжди , коли ведеться про духовну культуру та музику.

У ювілейному сезоні філармонія підготувала для свої шанувальників чимало цікавих музичних прем`єр.

Посилання на сайт: https://nsju.zp.ua/poslednie-novosti/1762-muzichni-prem-eri-zaporizkoji-oblasnoji-filarmoniji