• Академічний симфонічний оркестр

  • __Академічний козацький ансамбль пісні і танцю "Запорожці"

  • Джаз-квартет «Music men»

  • Диксиленд артистів академічного симфонічного оркестру

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Фільтрувати матеріали за датою: Вівторок, 10 березня 2020 — Запорізька обласна філармонія
Вівторок
10
березня
19:00

ПЕТЯ БАМПЕР И СУС

Опубліковано в Афіша

ИНДУСТРИАЛКА

Светлана Олейник

публикация 10.03.2020

В филармонии займутся музыкотерапией — 11 марта состоится премьера нового проекта «Творческие встречи»

Запорожская областная филармония презентует новый проект «Творческие встречи», который станет постоянным. Первая программа — «Эффект Моцарта» — состоится в ближайшую среду, 11 марта. Место встреч — уютный Камерный зал филармонии. В исполнении артистов филармонии прозвучат произведения выдающихся мировых композиторов-классиков. Среди них — Вольфганг Амадей Моцарт, Иоганн Себастьян Бах, Антонио Вивальди, Клод Дебюсси, Кристоф Виллибальд Глюк.

«О положительном влиянии классической музыки на человека говорят давно, — напомнили в филармонии. —  Этот факт даже научно доказан. Концертная программа «Эффект Моцарта» создана на основе лучших образцов классической музыки. Под влиянием которой слушатели почувствуют себя, как на сеансе музыкотерапии. Во время прослушивания музыки Моцарта у человека повышается уровень мозговой активности, улучшается память и восприятие информации, улучшается слух, а у детей значительно быстрее развивается интеллект. Именно классическая музыка вызывает прилив творческих сил, радостного настроения и будет способствовать успехам во всех сферах жизнедеятельности».

Посетите премьеру и первыми почувствуйте эффект и силу музыки. Во всяком случае, хорошее настроение тоже положительно влияет на человека.

Концерты в рамках проекта «Творческие встречи» будут проходить раз в месяц, по средам.

Концерт «Эффект Моцарта» состоится в Камерном зале филармонии 11 марта, в 17.00.

ссылка на сайт: http://iz.com.ua/zaporoje/v-zaporozhe-budut-lechit-s-pomoshhyu-muzyiki?fbclid=IwAR1zI13OVl1VfVF2gF5cQEQl4e6x1-f6Skx3DiyDKGS1jlLtWCQdPC_-TX8

Опубліковано в ЗМІ про нас

ГАЗЕТА "ВЕРЖЕ"

Публікація 04.03.2020

Ксенія Шаповалова

28 березня у Запоріжжі відбудеться урочисте відкриття XX Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва - «Акорди Хортиці» - одного з найвідоміших в Україні музичних проектів.

Фестиваль два десятиріччя поспіль визначає талановиту та обдаровану молодь не лише з України, але й різних країн світу, й на сьогодні є потужним форумом, який користується великим авторитетом в професійних мистецьких колах.
Багато хто з музикантів, які свого часу приймали участь у конкурсі – зараз є відомими зірками та мають можливість працювати у кращих світових театрах, оркестрах й нести цю іскру далі. І визначною особливістю ювілейного фестивалю стане те, що до участі у концерті відкриття запросили лауреатів гран-прі попередніх конкурсів.
Чого лише вартує новина, що до Запоріжжя їде Ася Фатєєва – «Найкраща саксофоністка планети» - так пише про неї європейська та світова преса. Ася є лауреатом конкурсу «Акорди Хортиці» 2001 року.

Ювілейна дата – привід згадати, як все починалося в «Акордів» й поспілкуватися з співзасновниками. Ініціаторами фестивалю двадцять років тому стали головний диригент Запорізького Академічного симфонічного оркестру, народний артист України В’ячеслав Редя та директорка Школи мистецтв №1, заслужена працівниця культури Вєра Мартиненко. Саме завдяки ним та підтримці місцевої влади з'явився цей проєкт, який перетворився згодом на великий за обсягом та географією учасників фестиваль, став плацдармом для талановитої молодї з різних країн світу.

В'ЯЧЕСЛАВ РЕДЯ:
- Ідея фестивалю – відродження культури та виховання. Важливість подібних конкурсів для молоді – неоціненна, адже для них фактично створюється дорога у життя. Завдяки таким заходам юнаки мають можливість виступати на професійній сцені - самостійно або з симфонічним оркестром, повірити ще більше в себе, в свої сили та прагнення. Таку мету ми перед собою ставили і дуже приємно, що наші ідеї воплотилися, вони не зникають, а, навпаки - примножуються.

ВЄРА МАРТИНЕНКО:
- В 2000 році ми організували конкурс «Акорди Хортиці», в якому спочатку прийняли участь 13 дітей з Запоріжжя та області. Потім ми з’їздили в Крим, домовилися з симферопольською школою та прийшли висновку, що можна розширюватися. Наступного року вже було близько 70 учасників. Те, як перетворився фестиваль за двадцять років, рівень, на який він вийшов – велика гордість для нас. На початку в нас було п'ять членів журі, на сьогоднішній день – двадцять сім. Географія конкурсу значно розширилася, з’явилося багато нових номінацій.

Особливістю «Акордів» з перших днів створення є те, що в них учасники мають можливість виступити з професійним академічним симфонічним оркестром.
Організатори також першими започаткували традицію – відкривати фестиваль мають зіркові члени журі, справжні професіонали, які своїми виступами будуть надихати молодь на високий рівень виконавського мистецтва.

В’ЯЧЕСЛАВ РЕДЯ:
- Наш фестиваль першим розпочав робити виступи з симфонічним оркестром. Така можливість надає поштовх у професійне музичне майбутнє. Можливо, хтось з учасників на старті глобально навіть не мислив, що пов’яже своє життя з музикою. Проте, коли спробував та відчув цю потужну силу виступу з оркестром - зрозумів, що це любов назавжди й віришив стати справжнім музикантом. Після цього досвіду учасники починають по-іншому сприймати музику, займатися нею.

ВЄРА МАРТИНЕНКО:
- Ми дуже пишаємося зірковим складом журі кожного сезону «Акордів». За багаторічною традицією вони виступають зі своїм репертуаром перед учасниками - діти мають бачити той рівень майстерності, до якого треба прагнути. Високопрофесійні музиканти для конкурсантів - приклад, взірець, дивлячись на який з'являється бажання назавжди поєднати життя з музикою. Це наче зв’язок поколінь, адже колись «зірки» починали так само, а відтепер досягли справжніх висот у світі музики.

Про високий рівень складу журі, який був на «Акордах» всі ці роки, свідчать призвіща музикантів, серед яких Вадим Гнєдаш – видатний український диригент, композитори Володимир Зубицький, Мирослав Скорик та інші. Приїжджали на фестиваль й відома диригент з США – Конні Фортунатто, віолончеліст з Франціії – Доменік де Вільєнкур та багато інших відомих творців, які своєю місією бачать змінення через музику життя дітей та країн.
У «Акордів» були різні несприятливі часи, та їх вдалося пройти. Фестиваль живе й процвітає - це доводить, що він справді необхідний, що це і є відродження національного мистецтва.
У 2007 році конкурс став міжнародним й серед нагород з’явився гран-прі. Коли фестиваль став поповнюватися лауреатами – організатори розпочали запрошувати їх виступати разом з конкурсантами. Лауреати на той момент ще й стали стипендіатами різних закордонних конкурсів – у Лондоні, Німеччині, Франції та інших країнах.

Творчий марафон цьогорічних «Акордів» проходив у січні-лютому, бажаючих взяти участь у ювілейному конкурсі було чимало – оргкомітет отримав понад 1000 заявок. Журі, до складу якого увійшли відомі музиканти та викладачі нашого міста, відібрало приблизно 50 відсотків із заявлених до участі, а це майже 950 учасників у різних номінаціях: «сольний спів», «вокальні ансамблі», «струнні інструменти» тощо. Найбільш цікава та складна «боротьба» як завжди йшла у номінації «Соліст з оркестром». Було розглянуто 119 заявок від конкурсантів, що змагалися за право виступити з академічним симфонічним оркестром запорізької філармонії – пощастило 20-м з них.

ВЄРА МАРТИНЕНКО:
- Учасники можуть грати будь-яку програму з оркестром, яка має професійну партітуру. Наша задача – щоб конкурсні прослуховування у номінації «гра з оркестром» перетворилась у свято. В цьому році не буде жодного повторення програм, оркестр буде виконувати 20 різних творів Звичайно, така кількість ускладнює підготовку для оркестру - це надвеликий об’єм роботи! Але завдяки цьому, концерти стають більш цікавими, бо грають різнопланові інструменти: скрипка, віолончель, духові (кларнет, саксофон, флейта), фортепіано та арфа. Арфи вже не було багато років, в цьому році будуть грати з оркестром дві арфистки.

Ще далі розширилася географія «Акордів», на сьогоднішній день - це 19 областей України, а також Литва, Велика Британія, Бельгія, США, Швейцарія, Німеччина, Сербія, Греція та інші країни. За вимогами міжнародного конкурсу небхідно, щоб у кожній номінації було не менше 3-х членів журі, тому їх буде 27. Голова журі – відома скрипалька, народна артистка України Богдана Півненко, співголова – народний артист України В’ячеслав Редя. У складі почесного журі – Віце-президент Асоціації міжнародних європейських конкурсів, піаніст з Литви Юстас Дваріонас, Олександр Сенчук (Сербія), Ігор Ткачук (Бельгія) , Светислав Божич (Сербія) та багато інших музикантів, чиї імена є визначними в світі музичного мистецтва.
Багато хто з членів журі встановлюють власний призовий фонд та відзначають учасників грошовими нагородами або навіть можуть запрошувати для навчання за кордоном. Також з'явився приз від симфонічного оркестру – переможця запрошують виступити з великим концертом разом з оркестром.
В цьому році задля участі в «Аккордах Хортиці» вперше надав заявку нещодавно утворений коллектив – симфонічний оркестр міської дитячої філармонії, до складу якого входять найкращі учні запорізьких мистецьких шкіл.

ВЄРА МАРТИНЕНКО:
- На ювілейний фестиваль до Запоріжжя завітають володарі гран-прі попередніх конкурсів. Ася Фатєєва задля виступу в «Акордах» відмовилася на ці дні від участі в концерті Гамбурзької філармонії. Також до нас їде лауреат гран-прі, віолончеліст Олександр Михайлов – він виступав в «Аккордах» у 2007 році, зараз мешкає у Швейцарії, закінчив консерваторію по декількох спеціальностях. Приїде й перший кларнет Одеського оперного театру Леонід Попов, який взяв участь в «Акордах» на початку заснування та інші музиканти.

Отже, 28 березня у Концертному залі ім. М. Глінки будуть грати члени журі та «зірки» "Акордів Хортиці". Взагалі Фестиваль продовжиться до 1 квітня й обов'язково запалить нові зірочки на мистецькому небосхилі України та за її межами.

Ксенія Шаповалова

Опубліковано в ЗМІ про нас

ИНДУСТРИАЛКА

Светлана Олейник

Публикация 08.03.2020

Дирижер рассказала о неженской профессии и почему она сменила Киев на Запорожье

В наши дни женщина-дирижер еще скорее исключение, чем правило. Виной тому отчасти традиции. Но эмансипация сделала свое дело, и за последние двадцать лет дамы все чаще встают за дирижерский пульт. Вот и в нашей филармонии в нынешнем сезоне впервые появилась женщина-дирижер – Надежда Другова. При этом главным дирижером неизменно остается любимый запорожцами народный артист Вячеслав Редя.

Ради интересной работы Надежда Другова с дочкой и супругом переехала в Запорожье из Киева.

– В столице не так много предложений для дирижеров, особенно для женщин, – рассказывает Надежда Другова. – Я работала дирижером в школьном оркестре и с юношеским оркестром Южной Кореи. Но больше хотела выступать в профессиональном коллективе. И приняла участие в конкурсе на должность дирижера академического симфонического оркестра Запорожской областной филармонии, была одобрена.

– Скучаете по Киеву?

– Меня так увлекает работа, что даже мыслей нет скучать. Можно сказать, я живу в филармонии. Я здесь с октября, но даже в театр сходить не успела, хотя хотелось бы. Нравится Хортица. Вообще, в Запорожье много мест, куда можно пойти, прекрасный город и люди. Очень нравится оркестр. Хотела бы работать здесь долго!

– Семья поддержала вас в решении?

– Да. Супруг – вокалист, часто гастролирует по Европе. В Запорожье живут его родители. Он рад переезду, и теперь мы живем большой семьей. Правда, восьмилетняя дочка немного скучает по друзьям.

В Запорожье мы были и раньше. Я знала филармонию, оркестр, Вячеслава Васильевича (Редю. – С. О.). Мало того, у нас в Киевской консерватории был один педагог – Вадим Гнедаш.

– А как вы решили стать дирижером?

– Судьба вела меня к этой профессии. Были преподаватели, которые этому способствовали. А музыкой я занималась с шести лет. Мама рассказывала, что когда она включала записи песен, я подходила к столу и играла на воображаемом фортепиано. При том, что в семье не было музыкантов. И это было настолько часто, что родители решили меня отдать в музыкальную школу.

Через год я ее бросила, так как не любила теорию, и ходила учиться музыке во Дворец пионеров. Но в музыкальную школу тянуло. Вернулась, начала учиться игре на домре.

Потом поступила в Луганское училище культуры и искусств (я родом из Луганской области). Там были знаковые для меня преподаватели – сестры Петрик. Светлана Васильевна Петрик вела меня как дирижера. И, глядя на нее, я захотела стать дирижером. Мне так это нравилось, весь этот оркестровый звук!

В консерватории в группе будущих дирижеров учились две девушки и семь ребят – все было на равных условиях, демократично.

– У вас есть любимые концерты, которыми дирижируете, в филармонии?

– Концерты для детей, они такие разноплановые. Маленькие зрители – сложная публика, для которой нужна особенная музыка. И мне нравится, как выстроены детские концерты, они понятны и доступны детям.

– Над чем сейчас работаете?

– Помогаю в подготовке праздничного концерта «Мелодия весны». Готовлю симфонию Бетховена для концерта дирижера из Аргентины Паоло Боджиано, который пройдет 20 марта.

– Отмечаете ли 8 Марта?

– Бывает, что работаю в этот день, как в этом году. Поздравлю всех женщин. В принципе, ко всем праздникам отношусь спокойно. Но 8 Марта люблю, потому что приходит весна, все расцветает. И приглашаю всех в филармонию на концерт «Мелодия весны».

 Читайте также: Куда пойти 8 марта в Запорожье.

Фото предоставлено Надеждой Друговой

Опубліковано в ЗМІ про нас