Фільтрувати матеріали за датою: Вівторок, 10 травня 2022 — Запорізька обласна філармонія

   Запоріжжя нині стало центром, куди прибувають переселенці із зони активних бойових дій та тимчасово окупованих територій. Нові мешканці обласного центру отримують всебічну підтримку запоріжців.

  10 травня яскравим концертом просто неба артисти Запорізької обласної філармонії радували жителів модульного містечка Південного району. Українські пісні «Стожари», «Край, мій рідний край», «Коханий», «Якщо любиш, кохай», «Дівчина весна» та інші  заповнили серця і стовідсотково позитивно вплинули на психологічний стан усіх присутніх. Адже музика – це натхнення і втіха для кожного. Коли ви чуєте її на живо, у душі з’являються свобода й інші дивовижні відчуття. Своїми неймовірними голосами надихали лауреат премії ім.І.Паторжинскього Українського фонду культури Юлія Якса, лауреати міжнародних конкурсів Поліна Гонтарь та Вікторія Шестакова. Приємно, що  до нашої дружньої команди артистів обласної філармонії долучився талановитий співак Юрій Дячук. Не залишили без уваги і маленьких глядачів, справжня фокусниця Марина Євченко представила неймовірний номер оригінального жанру.

    Програма «Ми-українці!» подарувала прекрасні емоції і жодний не залишився байдужим.

Опубліковано в Новини

САЙТ "ІНДУСТРІАЛКА"

Ірина Єгорова

Публікація 07.05.2022

Артисти Запорізької обласної філармонії виступають перед військовими та вимушеними переселенцями

З оголошенням воєнного стану колектив Запорізької обласної філармонії не полишив свою основну місію — дарувати радість слухачам.

Тільки тепер виступи артистів проходять не в чудовій та затишній концертній залі імені Глінки, а у військовому госпіталі, міських лікарнях, а також гуртожитках та дитсадках, де проживають вимушені переселенці.

Концертну діяльність під час активної фази війни з росією артисти філармонії розпочали з участі в міжнародній акції “Закриємо небо над Україною”.

— Симфонічний оркестр на сцені вперше після початку війни виступив у повному складі, — розповідає в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії Ірина Конарєва. — Гімн України вони зіграли як боги. Такого проникливого виконання ми давно не чули!

А перший виїзний концерт відбувся у Запорізькому військовому госпіталі. Артистів прийшли послухати і поранені бійці, і працівники госпіталю. Сподобалося усім!

Ми показали, яка ми мудра, сильна, красива нація, яка не здається. І культурний фронт точно так не здається. Ми всі разом прагнемо якомога скоріше перемогти орду!

З 2 квітня солісти та творчі колективи облфілармонії дали вже 15 концертів, заплановано ще 13. В деяких місцях розташування вимушених переселенців артисти філармонії давали вже кілька концертів. Програми виступів, звичайно, різні. Але ж  люди просять приїздити ще.

— Ми підготували шість програм, які адаптували до місць проведення концертів та до аудиторії, — розповідає керівниця облфілармонії. — Дуже велике значення має психологічний стан та моральний настрій глядачів.

Це, зокрема, маріупольці, які довгий час перебували у заблокованому місті. Їм, звичайно, треба давати більше позитиву, але так, щоб, як то кажуть, “не перегнути палку”. Ми розуміємо, що людям треба повертати смак до життя. І це нам, вважаю, вдається.

Як розповіли в облфілармонії, особливо під час перших концертів плакали і артисти, і глядачі.

Програми тривають  45 хвилин. Так от тільки у другій їх половині жителі Маріуполя трішечки заспокоювалися. І їх зрозуміти можна — багато днів, а то і тижнів маріупольці провели під постійними обстрілами, у підвалах. І тому пісні, класична музика були для них свого роду заспокійливим.

Але музика, впевнена Ірина Конарєва, зцілює. Як доказ цього — прохання від слухачів приїжджати ще.

За словами музикантів, зараз у маріупольців і обличчя вже трошки інші, ніж у перші дні після приїзду в Запоріжжя.

З концертними програмами виїздять артисти академічного симфонічного оркестру, козацького ансамблю пісні і танцю “Запорожці”, який сьогодні є уособленням нашого козацького духу та нашої незламності, джаз-квінтету під керуванням Юрія Крюкова та солісти філармонії.

Глядачі дуже схвально сприймають усі програми. Велике піднесення у них, зокрема, викликає концерт “Ми-українці!”.

— Цей концерт користується дуже великим попитом, — зазначає Ірина Едуардівна. — В програмі звучать патріотичні пісні, вони вселяють віру в перемогу, яка неодмінно буде. Хочу підкреслити, що усі наші концерти ми традиційно починаємо з виконання Гімну України.

До речі, у філармонії не забули і про маленьких слухачів. Для них підготували спеціальну програму “Мультконцерт”, яка користується великою популярністю у малечі.

Зазначу, що з початком війни працівники обласної філармонії не тільки займаються притаманною їм творчою діяльністю. Вони також стали волонтерами.

Перша ідея для волонтерської діяльності — пошив державних прапорів.

— Тому що це наш оберіг і його треба мати в кожній сім’ї, в кожній установі, на кожному танку, — вважає Ірина Конарєва.  —  Щоб перемогти!

Матеріал для пошиття державних прапорів філармонії, до речі, продали зі значною знижкою.  Працівниці філармонії принесли на роботу швейні машинки і почали строчити.

— Строчили і вдень, і вночі, — згадує Ірина Едуардівна.  — Перша партія була  50 прапорів.  Передали теробороні та ЗСУ. Зараз також поступило замовлення  на виготовлення 100 прапорів. Хлопці приїздять з передової та забирають.

Всього  швейний цех філармонії виготовив вже 270 прапорів різних розмірів.

— Ми навіть в окупований Мелітополь передали, —  каже керівниця облфілармонії.

А ще у вільний час працівники  виготовляють кікімори, які роблять бійця непомітним для ворога.  Зробили їх вже 250 штук, причому останнє замовлення — 100 штук — виготовили буквально за пару днів.

А от, до прикладу,  артистка балету  Віра Дяченко в’яже маленькі лялечки, які можуть слугувати оберегами,  костюмер Олена Варваровська шила пов’язки, прапори, а зараз шиє бантики в патріотичних кольорах. Такі бантики на концерті в честь нашої перемоги будуть дарувати усім глядачам.

А ще з початку війни у філармонії запрацював цех по виготовленню смачнющих пиріжків. Їх вже для бійців напекли більше 43000 штук!

— Наші співробітники печуть пиріжки, ріжуть клаптики тканини на кікімори, шиють прапори та патріотичні стрічки, біжать на репетиції і їдуть виступати з концертами, — резюмує Ірина Конарєва. — Я пишаюся ними!

Фото Одександра Прилепи та з сайту Запорізької обласної філармонії

Посилання на сайт: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizhzhi-kontserti-prohodyat-u-samih-nespodivanih-mistsyah

Опубліковано в Новини

САЙТ "ІНДУСТРІАЛКА"

Ірина Єгорова

Публікація 09.05.2022

 Запорізька обласна філармонія продовжує працювати в умовах воєнного стану

Частина чоловіків вступила до лав ЗСУ, ті працівники, хто залишилися, всіляко підтримують захисників країни, займаються волонтерською діяльністю, шиють на замовлення Державні Прапори України та виготовляють маск-шапки «кікімори».

У філармонії також проводили збір необхідних речей для вимушених переселенців.

Особлива гордість колективу — “філармонійна пиріжкова”, де вже виготовлено понад 43 тис. смачних домашніх пиріжків з картоплею та капустою.

Їх виготовляють для воїнів ЗСУ та бійців територіальної оборони, а також для внутрішньо переміщених осіб, які були евакуйовані із зони бойових дій та окупованих міст.

З борошном в кінці квітня допомогли Запорізька обласна рада, департамент культури та інформаційної політики ЗОДА та  БФ «Help ZP Ua».

За словами директора-розпорядника облфілармонії Тетяни Тиліс, спочатку щоденно готували 200 пиріжків. А на сьогодні рекорд — 1200! В середньому в день на кількох сковорідках хазяєчки жарять 800-1000 смачнющих пиріжків. Їх передають  волонтерам та військовим.

«Мені приготували 200 гарячих пиріжків, — розповіла на своїй сторінці в соцмережі відомий запорізький волонтер Любов Леонова. — — І мені в пакетик, в дорогу, бо ми з чоловіком без обіду і коли повернемося, ніхто не знає.

Заводять в «цех пиріжків». Тут працюють такі зіроньки, не жінки, — Сонечки! Тісто, наче пух, росте на очах, начинка готова, сковорідки шкварчать! І усмішки на красивих обличчях.  Хочу бігти й всіх обіймати, всім дякувати!  Неймовірні, незрівнянні!».

Як розповіла в.о. генерального директора Запорізької облфілармонії Ірина Конарєва, пиріжки виготовляють за старовинним рецептом. Його автор — бабуся старшого контролера Наталі Борисенко Ганна Костенко.

Інгредієнти звичайні — вода, борошно, дріжджі. Але є й секрет, який ми з Наталею Миколаївною вирішили не розкривати.

А пиріжки ну дуже смачні, повірте на слово. Напевне, вони такими виходять ще й тому, що готують їх з позитивними думками, молитвами та побажаннями швидкої Перемоги!

— Пиріжки – це частина домашнього затишку і своєрідний оберіг від щирих жіночок, — розповідає Ірина Едуардівна. — Віримо, що приготовані власноруч пиріжки допоможуть відчути  домашнє тепло та спокій  бійцям та людям, які на теперішній час особливо потребують нашої уваги та турботи.

До речі, коли ми з фотокором Олександром Прилепою були в гостях у працівниць «філармонійної пиріжкової», у однієї з хазяєчок — керівниці художнього відділу Оксани Герман був день народження.

Приємним сюрпризом для неї стало привітання від Ірини Конарєвої. А ще — дзвінок від сина — військовослужбовця ЗСУ.

Працівники філармонії, крім виготовлення пиріжків, пошиття на замовлення прапорів та шапочок для маскування-“кікімор”, також організували збір гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Передали продуктові набори, ліки, теплий одяг, білизну, подушки, ковдри та інші речі першої необхідності.

А ще працівники облфілармонії збирали кошти на підтримку воїнам ЗСУ та територіальної оборони Запоріжжя — перерахували понад 100 тис. грн. З особистих рахунків вони постійно переводять кошти на підтримку воїнів ЗСУ та діяльності волонтерських організацій.

Кожен із працівників філармонії вносить свій щирий внесок у спільну мету – нашу Перемогу!

Волонтерський центр Запорізької обласної філармонії очолює директор-розпорядник, заслужений працівник культури України Тетяна Тіліс.

Значну допомогу надають директор-розпорядник академічного симфонічного оркестру Микола Петюк, керівниця художнього відділу Оксана Герман, артистка академічного симфонічного оркестру Агнес Чекаліна, костюмер Олена Варваровська, начальник технічного відділу Олег Гойденко, контролер квитків Наталія Борисенко, водій Олександр Гуцов та багато інших.

А артистка академічного симфонічного оркестру Марія Перкова з перших днів працює у волонтерському кол-центрі.

Але за волонтерською діяльністю солісти та творчі колективи не забувають про свою головну місію — радувати глядачів прекрасною музикою, піснями та танцями.

Вони виступають з концертами перед військовими та вимушеними переселенцями з Маріуполя та міст, які знаходяться в окупації чи під постійними обстрілами.

«Як же приємно робити свою справу, яка приносить людям радість, дарує віру, надію та творить милосердя. Вкотре пишаюсь колективом філармонії, який навіть в такі складні часи довів єдність, згуртованість та професіоналізм, — зазначає в.о. генерального директора, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

Фото Олександра Прилепи

Посилання на сайт: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizkiy-filarmoniyi-pirizhki-dlya-viyskovih-gotuyut-po-davnomu-retseptu?fbclid=IwAR2EXoFuqDkS5CkIHRotK5Dc17PCAylj-UeSukyJ76li9V9DzmhFuEWZuRc

Опубліковано в Новини