Фільтрувати матеріали за датою: Понеділок, 21 листопада 2022 — Запорізька обласна філармонія
Понеділок
21
листопада
15:27

Допоки співаємо – перемагаємо!

21 листопада в Україні відзначається день Гідності та Свободи України на честь двох доленосних революцій – Помаранчевої та Революції Гідності. З нагоди свята в Запорізькій обласній філармонії проведено благодійну мистецьку акцію «Музика нескорених».

Гордо й емоційно пролунав Державний Гімн України. Хвилиною мовчання присутні у залі віддали шану усім, хто ціною власного життя відстоював свободуі гідність всього українського народу. Зі щирою вдячністю за неоціненний подвиг героїв сучасності та з вірою у світле майбутнє прозвучали вокально-хореографічні композиції у виконанні академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» під керуванням заслуженого артиста України Сергія Черногора та провідних солістів філармонії: Юлії Якси, Анастасії Литвин та Віталія Богданова.

        У концерті прозвучали твори, сповнені любові до Батьківщини та поваги до справжніх патріотів і захисників рідного краю. Слова подяки для наших бійців, що нині боронять державу лунали від ведучого програми Юлія Гаврилова.

З першої хвилини повномасштабного вторгнення українці єднаються та проявляють мужність на різних фронтах, один з найважливіших - волонтерський.З привітальним словом до присутніх звернулася керівник волонтерського центру «Світ очима дітей» Вікторія Мєрєнкова та нагородила почесними відзнаками волонтерів, які щодня своєю невтомною працею допомагають військовим на фронті, людям, які через війну опинилися у скрутному становищі та всіляко ведуть країну до Перемоги! Вікторія Валеріївна подякувала колективу філармонії на чолі із заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою за самовіддану творчу й волонтерську діяльність та вручила величезний букет квітів.

Програма викликана бурю емоції у глядачів – від сліз до всеохоплюючого почуття гордості за свою країну. Проникливі твори відгукнулися у серці кожного слухача. Гості програми дякували організаторам та артистам за чудовий концерт та незабутні емоції.

Вітаємо всіх зі святом! Нехай небо над країною буде мирним, щастя і злагода запанують у домівках кожного з вас.

Ми – українці, воля й честь у наших жилах. Вільними були, є і будемо!

Опубліковано в Новини

Симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії відкрив сезон прем'єрою незвичайного переосмислення класики

У Запорізькій обласній філармонії нарешті вдалось відкрити симфонічний сезон - концерт академічного симфонічного оркестра відкладали декілька раз внаслідок посилення ворожих обстрілів.

До речі, цей вечір став і святкуванням 65-ти річчя академічного симфонічного оркестру, днем народженням якого вважається 6 листопада 1957 року. Це – єдиний в області професійний симфонічний оркестр, який займає одне з провідних місць у симфонічному мистецтві України. А вже серед запоріжців він дуже популярний. Таким популярним його зробив головний диригент академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, народний артист України В'ячеслав Редя. Концерт-відкриття симфонічного сезону зібрав багато шанувальників класичної музики, друзів філармонії. Завітали з поздоровленнями почесні гості - керівники Запорізької обласної військової адміністрації, Запорізької обласної ради та їх структурних підрозділів.

До привітань симфонічного оркестру приєднався голова ЗОВА Олександр Старух, який також відзначив найкращих співробітників почесними нагородами. У цей вечір за диригентським пультом був запрошений гість - диригент Дніпропетровського академічного театру опери та балету «Дніпро Опера» Олександр Кулішов. Звучали увертюри з опер відомих композиторів 18-го та 19-го століть Вольфганга Амадея Моцарта, Жоржа Бізе, Джузеппе Верді, увертюри з оперет "Летюча миша" Йоганна Штрауса "Орфей у пеклі" Жака Оффенбаха. (Спочатку, коли симфонічний сезон мали відкривати у вересні, була заявлена 7-ма симфонії Антоніна Дворжака, але згодом програму підкоригували, замінивши симфонію різноманітними увертюрами). "Фішкою" концерту стала музика з сюїти з балету «Запорожець за Дунаєм» Юрія Шевченка за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського. – Юрій Шевченко – сучасний український композитор, великий друг нашого оркестру, який, на жаль, навесні помер, – розповіла для наших читачів ведуча концерту, музикознавець академічного симфонічного оркестру філармонії Світлана Холод. – Музика сюїти є таким творчим переосмисленням твору класика. Юрій Шевченко зробив дуже цікаві оркестрування. Він взагалі майстер оркестрового колориту. Мотиви знайомі, але сяючі новими фарбами. Дуже незвичайно. Сюїту «Запорожець за Дунаєм» було написано нещодавно. Партитура потрапила до нашого міста завдяки відомій запорізькій композиторці Наталії Боєвій, вона теж друг оркестру. Наталія Іванівна дружила з Юрієм Шевченком. Наш оркестр уперше виконав цю сюїту – для Запоріжжя це прем'єра. На щастя, концерт не переривався повітряною тривогою і глядачам не прийшлося спускатися в укриття. У колонній залі філармонії працювала виставка до ювілею оркестру зі старовинними фото та афішами. Ми писали, що 21 листопада у філармонії прозвучить музика нескорених . А наступний концерт симфонічного оркестру, "Парад зірок", відбудеться 27 листопада. Як розповіла Світлана Холод, буде цікавий формат – виступатимуть творчі колективи, які створені на базі симфонічного оркестру. Прозвучить музика від класики до джазу.

Посилання на сайт: http://zprz.city/news/view/u-zaporizkij-filarmonii-vidkrili-simfonichnij-sezonvideo?fbclid=IwAR1hpIjAE04agPPssxiaOsWpMhWGJ6LNFFu44C6ajsfysP3ia4BjO_TUoOU

Опубліковано в Новини

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи на честь двох доленосних революцій – Помаранчевої та Революції Гідності.

До цієї особливої дати Запорізька обласна філармонії презентує благодійний музичний проєкт «Музика нескорених». Навіть у найскрутніші часи музика залишається разом з нами, вона підбадьорює, надає сили та наснаги на нові звершення і Перемогу!

Свою творчість слухачам подарують: колоритний академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», художній керівник і головний хормейстер – заслужений артист України Сергій Черногор, яскраві солісти філармонії Юлія Якса, Анастасія Литвин, Віталій Богданов. На гостей чекають улюблені серцю народні пісні, популярні українські композиції та сучасні мелодії в оригінальних обробках.

Ми – козаки, ми- вільні, ми – нескорені!

Благодійний захід відбудеться із дотриманням необхідних вимог безпеки в умовах воєнного стану.

Опубліковано в Афіша

САЙТ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Публікація 21.11.2022

19 листопада у Запорізькій обласній філармонії відбулося дві святкові події одночасно – урочистості з нагоди 65-ти річчя академічного симфонічного оркестру та довгоочікуване відкриття 66-го симфонічного сезону.

Перед концертом  відвідувачі мали змогу пригадати історію колективу та  його концертної діяльності, що була представлена на виставці знакових фото та афіш.   

До відкриття 66-го симфонічного сезону музиканти представили глядачам увертюри до опер всесвітньовідомих композиторів В.А.Моцарта, Ж.Бізе, Дж.Верді, сповнені натхнення й величі.

У другій частині концерту прозвучала сюїта з балету «Запорожець за Дунаєм» видатного сучасного українського композитора Юрія Шевченка. Твір написано за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського. Оркестр чудово передав яскраву атмосферу твору, а добре знайомі українським меломанам мелодії оперного шедевру зазвучали новими гранями у симфонічній партитурі.

Артистів та чисельних шанувальників мистецтва, які цього дня зібралися у концертному залі, привітав заступник голови обласної ради Владислав Куценко:

-Віддаю належне сміливості артистів, які навіть у таких складних умовах продовжують працювати й підтримувати моральний дух українців, адже нині у боротьбі із агресором культурний фронт займає особливо важливе місце.

Глядачі підтримали артистів традиційними бурхливими оплесками. В обласній філармонії обіцяють, що новий концертний сезон  подарує поціновувачам музики цікаві зустрічі й мистецькі проєкти та сподіваються зовсім скоро запросити всіх запоріжців та гостей міста на концерт Перемоги.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

Посилання на сайт: https://zor.gov.ua/content/movoyu-muzyky-nadyhayut-na-peremogu-akademichnyy-oblasnyy-symfonichnyy-orkestr-zaporizkoyi

Опубліковано в ЗМІ про нас