Фільтрувати матеріали за датою: Понеділок, 27 липня 2020 — Запорізька обласна філармонія


     27 липня Запорізька обласна філармонія взяла участь у масштабному проєкті Радіо Культура (м.Київ), присвяченому 24 філармоніям України!
     Ведучий Олександр Пірієв відкрив програму «Музична сієста» цікавими фактами про історію створення та становлення Запорізької обласної філармонії. В межах «Філармонійного маратону» журналіст поспілкувався з генеральним директором Запорізької обласної філармонії, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою. Очільниця, перш за все, подякувала організаторам за прекрасну ініціативу проведення прямих ефірів, за допомогою яких всі охочі можуть ближче познайомимось з діяльністю філармоній країни. Ірина Едуардівна зазначила, що не дивлячись на умови сьогодення, плани в колективу дуже амбіційні: «Філармонійні концерти продовжують набирати обертів - масштаби стають більшими, імена гучнішими, зростає кількість концертів, урізноманітнюється їхня тематика, ведеться пошук нових режисерських підходів. Ми завжди з величезною любов'ю і повагою ставимось до інтересів слухачів, дивуємо, пропонуємо нові проєкти. В умовах карантину всі працівники доклали максимум зусиль, щоб зберегти інтерес публіки до мистецтва та творчості закладу. Так, 2 липня, після вимушеної карантинної зупинки, філармонія продовжила концертну діяльність, треба відмітити, що приємно порадувала кількість людей в залі. Дякуємо всім нашим прихильникакм за увагу, любов та підтримку! Особливі слова подяки хочеться висловити органам влади - Запорізькій обласній державній адміністрації та Запорізькій обласній раді за всебічну підтримку колективу філармонії».
    Спікером Запорізької обласної філармонії також виступив головний диригент академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, народний артист України В'ячеслав Редя. Художній керівник оркестру детально зупинився на знакових мистецьких подіях та найяскравіших заходах за участі оркестру, а також розповів про плани на наступний симфонічний сезон. «Оркестр наразі у чудовій формі. У нашому репертуарі є не тільки твори золотої класики, ми активно пропагуємо музику сучасних українських митців. Великою популярністю користуються традиційні концерти у рубриці «Композитори Запоріжжя запрошують». Українська музика та українська культура є і буде до тих пір, поки митці продовжують впроваджувати її в життя» - зауважив Маестро.
     У прямому ефірі були і вдячні слухачі, серед яких опинились прихильники творчості Запорізької обласної філармонії. Киянин Володимир пригадав яскравий концерт академічного симфонічного оркестру у Національній філармонії, солістом якого виступив народний артист України Олексій Ботвінов «Не дивлячись на те, що Запоріжжя вважають індустріальним містом, рівень професіоналізму оркестру вражає!» - поділився слухач.
     До унікальної події на радіо ефірі долучилася і художній керівник Запорізької обласної філармонії, заслужена артистка України Ольга Беженарь. Ольга Петрівна розповіла: «Зараз ми активно готуємось і надалі радувати своїх прихильників прем’єрами та концертними програмами, які вже стали улюбленими. 4 вересня відбудеться Гала-концерт колективів та артистів обласної філармонії, присвячений відкриттю 81 концертного сезону. А 10 та 11 вересня - відкриття 64-го симфонічного сезону у Запоріжжі. Ансамбль бандуристів «Божена» пропонує нову концерту програму «Бароко and bandura», де прозвучать твори Йоганна Себастьяна Баха, Георга Фрідріха Генделя, Георга Філіпа Телемана, Жана-Батиста Люллі, Мішеля Рішара Делаланде, Жан Філіпа Рамо, Луі Куперена».
     Передача проходила під гаслом «Все про музику», тож, без якісних музичних творів не обійшлось, прозвучав безсмертний твір світової джазової музики: «Sweet Georgia Brown» у виконанні Диксиленду артистів академічного симфонічного оркестру та провідної артистки філармонії, лауреата премії імені Івана Паторжинського українського фонду культури Юлії Якси. У виконанні академічного симфонічного оркестру слухачам представили фрагмент симфонії №2 Рейнольда Глієра, який, до речі, був у програмі відкриття 63-й симфонічного сезону. Всі, хто приєднався до прямого ефіру, змогли почути твір запорізького композитора Наталії Боєвої на слова Григорія Лютого «Благословення» у виконанні академічного симфонічного оркестру та солістів Юлії Якси та Миколи Квєткова.
     Наскільки багата музична культура козацького краю, аудиторія змогла оцінити прослухавши «Думи мої думи» та «Чорноморець іде» академічного козацького ансамблю пісні і танцю "Запорожці". Всі охочі прослухали композицію Мирослава Скорика «Намалюй мені ніч», яку виконав ансамбль бандуристів «Божена».
     Підсумовуючи цікавий мистецький діалог Києва та Запоріжжя, Олександр Пірієв високо оцінив діяльність Запорізької обласної філармонії та зазначив: «Пишаємося, що за концертний сезон заклад проводить більше 700 мистецьких заходів та обслуговує близько 100 тис слухачів. Не треба їхати до столиці аби послухати висококласні колективи, у місті Запоріжжя є академічний симфонічний оркестр, який не поступається професіоналізмом колективам Національного значення, а також академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», який несе вокально-хореографічне багатство нашого народу, і по-праву вважається духовним обличчям і своєрідною візитною карткою славного Запорізького краю. Філармонії країни об’єднує невичерпний оптимізм і безмежне бажання працювати на благо розвитку мистецтва!».

Опубліковано в Новини