Фільтрувати матеріали за датою: Понеділок, 27 січня 2020 — Запорізька обласна філармонія

      27 cічня в прес-центрі Запорізької обласної організації НСЖУ «Журналіст» відбулась прес-конференція, де розповіли про знакові мистецькі події 80 концертного сезону та чим обласна філармонія дивуватиме своїх шанувальників у 2020 році.
      З привітальним словом до представників ЗМІ звернулась голова Запорізької обласної організації НСЖУ Наталія Кузьменко та представила учасників прес-конференції. На зустріч до журналістів прийшла творча команда філармонії на чолі з генeральним директором, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою. Це - художній керівник філармонії, заслужена артистка України Ольга Беженарь, головний диригент академічного симфонічного оркестру філармонії, народний артист України Вячеслав Редя, головний хормейстер академічного козацького ансамблю пісні і танцю "Запорожці", заслужений артист України Сергій Черногор, керівник літературно-драматургічної частини Юлія Дар׳їна.
      На початку прес-конференції Ірина Конарева зазначила, що Запорізька обласна філармонія утворилась 11 січня 1939 року. У цьому році філармонія відзначає 81 річницю. Наразі, колектив закладу – це справжні спеціалісти та професіонали, солісти й колективи знані далеко за межами України. Помітно зростає зацікавленість глядачів філармонійним мистецтвом. Відвідувачі філармонії – це люди різного віку та ми завжди враховуємо побажання глядачів. Минулого року відпрацьовано 372 концерти для 65 тис. глядачів, з них 25 тисяч – діти, гастрольних -127, для 18272 глядачів . У наступному році ми будемо радувати своїх постійних гостей, як новими так і вже знайомими програмами. 80 концертний сезон у Запорізькій обласній філармонії є особливо насиченим та плідним. У творчих планах на 2020 рік заплановано проведення цікавих різножанрових культурно-мистецьких програм, прем'єрних проєктів та фестивальних заходів. Продовжує розвиватися рубрика «Філармонія-дітям», яка поступово стає сімейною.
      Активно продовжується фестивальний рух. Яскравими подіями стануть ХХ ювілейний Міжнародний конкурс-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва "Акорди Хортиці", VI Всеукраїнський конкурс-фестиваль бандурного мистецтва «Хортицький Кобзар» та Перший Міжнародний конкурс вокалістів імені Джорджіо Мерігі "Овації семи континентів". Відбіркові конкурсні тури відбудуться у Італії (Флоренція, Верона), Греції (Паралія Катерини), Україні (Запоріжжя). У складі журі конкурсу - всесвітньовідомі вокалісти, музиканти, артисти, які виступають на сценах провідних театрів світу. До речі, народний артист України Вячеслав Васильович Редя – музичний директор конкурсу. 1 травня на сцені Запорізької обласної філармонії відбудеться фінал та гала-концерт конкурсу "Овації семи континентів", а 2 квітня за участю академічного симфонічного оркестру відбудеться гала-концерт у м. Дніпро.
        Вячеслав Редя розповів про один з найпрестижніших мистецьких форумів – Міжнародний конкурс-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва "Акорди Хортиці", урочисте відкриття якого відбудеться 28 березня. Організаторами конкурсного заходу є Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Департамент культури і туризму Запорізької міської ради, Запорізька обласна філармонія, обласний благодійний фонд «Акорд». ХХ Ювілейний фестиваль відкриватимуть професійні музиканти, які ще дітьми брали участь у перших фестивалях. Протягом багатьох років Запорізька обласна філармонія з гордістю виконує почесну місію - допомагає найталановитішим учасникам реалізувати творчі амбіції, сміливі ідеї, оригінальні рішення, креативні ініціативи та сприяє творчому зростанню юних талантів з України та зарубіжжя. На сцені концертного залу імені Глінки зустрічаються учасники з Норвегії, Бельгії, Литви, Кореї, Ісландії та всієї України. У почесному журі представники з Англії, Бельгії, Сербії, голова - народна артистка України Богдана Півненко. Майстерність учасників фестивалю зростає від року в рік, діти перейшли на більш складні твори, виконують цілі полотна Брухта, Чайковського, Моцарта.
       Оркестр тільки-но повернувся з Італії, там музиканти дали 12 концертів в 12 містах. Програми проходили в кращих залах Італії, де виступали видатні музиканти світу. Вячеслав Редя додав, що на ім'я генерального директора філармонії Ірини Конаревої надійшов лист-подяка від асоціації «Європа мюзик» і наступного року колектив вже запрошений на фестиваль.
       Після свого повернення колектив уже порадував прихильників вишуканим концертом «Романтика балету», який хотілося б повторити.
У травні оркестр запрошено до м. Кропивницький на Всеукраїнський фестиваль «Травневі музичні зустрічі».
      Детальніше про прем'єрні програми розповіла художній керівник Ольга Беженарь. 2020 рік розпочали прекрасним Різдвяним органним концертом, солістка – заслужена артистка України Ольга Дмитренко. 16 лютого запоріжці матимуть змогу насолодитися романтичною музикою у концертній програмі «Хіти французької естради». Прозвучать хіти на всі роки з репертуару відомих французьких зірок Джо Дассена, Шарля Азнавура, Едіт Піаф, Мірей Матьє, Патрісії Каас, Лари Фабіан, у виконанні солістів філармонії.
       Відбудуться два концерти, присвячені 250-річчю від Дня народження Людвіга ван Бетховена. 7 лютого – академічний симфонічний оркестр під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді презентує концертну програму, в якій прозвучать твори видатного композитора-класика. Соліст - народний артист України Юрій Кот (фортепіано). 5 квітня артисти обласної філармонії представлять концерту програму, в якій прозвучать інструментальні та вокальні шедеври митця, серед яких «Соната для фортепіано №14, до-дієз мінор «Місячна», «До Елізи», соната №23 фа мінор», «Appasionata» та інші.
       Плануються сольні концерти:
- 22 лютого – лауреата Всеукраїнського молодіжного фестивалю сучасної пісні та популярної музики "Червона Рута" Германа Романченка;
- 28 лютого - бенефіс метра Запорізької обласної філармонії, заслуженого працівника культури України Алли Ходакової, присвячений 50-річчю творчої діяльності;
- 19 березня – провідного майстра сцени Юлії Якси;
- 10 квітня – заслуженої артистки України Ілони Турчанінової "PIANO FOREVER", який стане традиційним;
- 16 квітня - лауреата міжнародних конкурсів Гліба Адлуцького (Дніпро) концерт фортепіанної музики до 210 - річниці від дня народження Ф. Шопена.
      Навесні Запорізька обласна філармонія започатковує творчий проєкт "Мистецькі зустрічі". Прем'єра концерту "Ефект Моцарта" за участю відомих артистів обласної філармонії відбудеться 11 березня. Запрошуємо шанувальників на зустріч з шедеврами класичної музики.
     15-16 травня з метою актуалізації та розвитку традицій національної культури, творчості Т.Г. Шевченка та кобзарського виконавства у Запорізькій обласній філармонії відбудеться VI Всеукраїнський конкурс - фестиваль бандуристів "Хортицький кобзар". Конкурс-фестиваль проводиться спільно з Національною Спілкою кобзарів України, Запорізькою обласною державною адміністрацією, Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Департаментом культури і туризму Запорізької міської ради, Національним заповідником "Хортиця", Запорізьким обласним осередком Національної Спілки кобзарів України з метою пропаганди національної культурної спадщини, українських традицій і кобзарського мистецтва. Запрошуємо молодих талановитих бандуристів у віці від 10 до 16 років до творчого самовираження та участі у Всеукраїнському конкурсі-фестивалі "Хортицкий кобзар".
      Головний хормейстер академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», заслужений артист України. Сергій Черногор поділився з журналістами творчими планами колективу. 27 лютого на шанувальників вишуканої музики чекає зустріч з королем музичних інструментів - органом у спільному музичному проекті "І знову звучить орган". За пультом - заслужена артистка України Ілона Турчанінова. У супроводі органу прозвучать класичні твори у виконанні провідних артистів філармонії - заслуженого артиста України Віталія Соломянчука (маримба, віброфон), Юлії Якси, Миколи Квєткова та академічного козацького ансамблю пісні і танцю "Запорожці" під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Лілії Гринь.
      Для маленьких глядачів пройдуть музичні програми «Пригоди Крутивуса», режисер-постановник А. Романов, композитор – В. Тодика та «Весняні розваги».
     На багаточисленні прохання слухачів у травні відбудеться яскравий концерт «JAZZ FOLK ROCK». А вже у наступному сезоні готується презентація програми «Танці народів світу», основою якої стане балет колективу.
      У фіналі зустрічі Ірина Конарева подякувала за всебічну підтримку партнерам та органам влади, зокрема, Запорізькій обласній раді та Запорізькій обласній державній адміністрації, а також глядачу за постійну увагу до мистецьких проектів філармонії.
     Чекаємо всіх шанувальників філармонійного мистецтва на улюблених концертних програмах і прем'єрах в новому році.

Опубліковано в Новини

27 січня 2020 року об 11.00в прес-центрі "Журналіст" ЗОО НСЖУ відбудеться прес-конференція до дня заснування Запорізької обласної філармонії на тему "Запорізька обласна філармонія: знакові мистецькі події   80 творчого сезону та чим обласна філармонія дивуватиме своїх шанувальників".

         11.01.2020 року Запорізька обласна філармонія відзначила 81 річницю.

         В ході прес-конференції спікерифілармонії проінформують про особливості 80 ювілейного сезону. А саме:

- знакові мистецькі проєкти, майбутні гастролі та підсумки проведення новорічних святкових заходів;

- спільні проєкти, фестивальні заходи та прем'єриакадемічного симфонічного оркестру;

- мистецьке життя академічного козацького ансамблю пісні і танцю "Запорожці";

- "Філармонія - дітям". Нові програми 80 концертного сезону.

Спікери:

Конарева Ірина Едуардівна - генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України.

Беженарь Ольга Петрівна - художній керівник Запорізької обласної філармонії, заслужена артистка України.

Редя В'ячеслав Васильович - головний диригент академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, народний артист України.

Черногор Сергій Вікторович - головний хормейстер академічного козацького ансамблю пісні і танцю "Запорожці" Запорізької обласної філармонії, заслужений артист України.

Дар׳їна Юлія Сергіївна – керівник літературно-драматургічної частини Запорізької обласної філармонії.

Запрошуємо представників ЗМІ взяти участь у висвітленні даної події

Опубліковано в Новини