Фільтрувати матеріали за датою: Субота, 08 вересня 2018 — Запорізька обласна філармонія

     Нарешті дочекались!  Визначна подія культурного життя міста – відкриття 62-го симфонічного сезону Запорізької обласної філармонії!
     8 та 9 вересня у концертному залі ім. М.І. Глінки були аншлаги!!! На запоріжців чекала грандіозна прем'єра – неймовірна кантата для хору, оркестру та солістів «Карміна Бурана» одного з видатних майстрів сучасного музичного театру Карла Орфа. Композитор написав біля 30 великих музично-сценічних творів, але найбільшу популярність йому принесла саме «Карміна Бурана». Композиційна структура кантати грунтується на ідеї обертання колеса Фортуни. На ободі колеса викарбувані чотири фрази: «буду правити», «правлю», «правив», «моє правління скінчилося».
Музичний шедевр XX сторіччя полонив мільйони слухачів по всьому світу своєю яскравою образністю, стихією ритму, змішанням іронії і тендітного ліризму, епічним розмахом і щедрістю фарб. Тепер настав час підкорити і запорізьких шанувальників високого мистецтва. Всі: і слухачі, і музиканти беззаперечно потрапили під його гіпнотичний вплив.
     На сцені – не просто концерт, а справжнє містичне музичне дійство! Музика Орфа – головна дійова особа вистави, а втілили її у життя: академічний симфонічний оркестр обласної філармонії під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді, хор і солісти Дніпропетровського академічного театру опери та балету: заслужений артист України Олександр Сєргєєв (баритон), лауреати міжнародних конкурсів Теймураз Парулава (тенор), Олександр Прокопенко (баритон), Олена Самойлова (сопрано), головний хормейстер – заслужений діяч мистецтв України Валентин Пучков-Сорочинський. Ведучими вечора традиційно стали неперевершені Світлана Холод та Микола Петюк. Керівник спільного проекту – генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.
     Мистецька подія вражає своєю масштабністю – під час концерту на сцені одночасно перебували 130 артистів!
      Поєднання монументальної музики і хорового виконання багаторазово підсилюють враження від сценічної кантати, захоплюючи слухачів з перших тактів. Середньовічний рукопис, який надихнув Карла Орфа, співзвучний із сьогоденням: мінливість вдачі і багатства, швидкоплинність життя, невгамовні веселощі, краса весняної природи, любовна пристрасть – все це було, є і буде ...
     Завдяки природному таланту Маестро Вячеслава Реді, злагодженості оркестру, хору й солістів, артисти майстерно передали весь задум автора: чутно було музичне зерно всієї кантати з характерною для композитора мелодією, гармонією, фактурою – архаїчною і чарівною. Під час програми академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії продемонстрував свій професіоналізм та майстерність виконання, вкотре підтвердив високий статус та показав, що він є провідним мистецьким колективом не тільки регіону, а й одним із кращих оркестрів України!
Виконуючи твір, артисти повністю віддалися музиці, наповнюючи залу натхненною магічною аурою, що передалася й всім гостям.
     Ідеально доповнювали музичний бестселлер ілюстрації на великому відеоекрані. Картини допомагали глядачам зануритися у атмосферу ХІІІ сторіччя,  зрозуміти всю глибину і актуальність композиції, автор відеоінсталяції – Андрій Юрченко.
      Слухачі були у захваті від концерту. Зал аплодував стоячи і довго не відпускав артистів зі сцени! Бурхливими нескінченними оваціями глядачі дякували музикантам за подаровану мистецьку насолоду. Щирі посмішки, море квітів та безкінечні слова вдячності за прекрасне свято музики звучали на адресу артистів обласної філармонії від відданих шанувальників, число яких збільшується з кожним роком.
      Всіх своїх друзів у новому сезоні академічний симфонічний оркестр і надалі буде радувати цікавими проектами, творчими тандемами та улюбленими програмами. Чекаємо на зустріч вже 27 вересня на «September Music Fest».
      62-й СИМФОНІЧНИЙ СЕЗОН ВІДКРИТО АНШЛАГОМ і його продовження обіцяє бути не менш шедевральним!

Опубліковано в Новини