Фільтрувати матеріали за датою: Субота, 12 червня 2021 — Запорізька обласна філармонія

Ювілейний – ХХ Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» був особливо незвичним. Він проходив у непростий для світу час, у новому форматі, але від цього не був менш захоплюючим. Для кожного учасника він був сповнений захоплюючими емоціями, позитивом, неймовірним професійним досвідом та багатогранним творчим спілкуванням. Виступ конкурсантів оцінювало високопрофесійне журі, до складу якого увійшли відомі викладачі, оперні та симфонічні диригенти, співаки, музикознавці, виконавці на духових, ударних та народних інструментах. Не зважаючи на дистанційний формат проведення, у цьому році конкурс зібрав понад 800 юних виконавців з 13 країн ЄвропиВсього за час існування змагань на сцені концертного залу імені М.І.Глінки Запорізької обласної філармонії виступили понад 10,0 тисяч обдарованих дітей з усіх областей України і 21 країни світу (Австрії, Білорусії, Бельгії, Великої Британії, Греції, Грузії, Ісландії, Китаю, Південної Кореї, Литви, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, Сербії, США, Чехії, Швейцарії, Японії).

12 червня у концертному залі імені М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії відбулося урочисте нагородження та гала-концерт переможців «Акорди Хортиці».

До гостей та конкурсантів з привітальним словом та найкращими побажаннями звернулися: голова журі – народна артистка України Богдана Півненко, директор конкурсу-фестивалю, заслужений працівник культури України Віра Мартиненко та генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

Традиційний приз «симпатія оркестру» від головного диригента академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, художнього керівника конкурсу-фестивалю, народного артиста України В'ячеслава Реді – виступ з академічним симфонічним оркестром. За 20 років співпраця з цим яскравим колективом дала можливість продемонструвати свій талант більше 500 юним музикантам.

Як ніколи, на ювілейному конкурсі-фестивалі було дуже важко визначити одного володаря Гран-прі, тому шановане журі прийняло рішення присвоїти найвищу нагороду аж 16 юним даруванням! Вітаємо переможців!

Члени журі конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці» привітали всіх присутніх у залі із новими перемогами та побажали подальших творчих звершень. Віра Мартиненко від імені організаторів та учасників фестивалю подякувала офіційним партнерам, зокрема всьому творчому колективу Запорізької обласної філармонії на чолі з генеральним директором, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою за унікальну можливість зіграти на сцені разом з академічним симфонічним оркестром. Також, видавничому будинку «Кераміст», ПрАТ «Плутон», торгівельному центру «Епіцентр», магазину «Діана», туристичному інформаційному центру, телеканалам: Z, ТВ-5, суспільне Запоріжжя, журналу «Афіша» за сприяння у проведенні та популяризації конкурсу-фестивалю.

Цього дня було дві концертні програми. Спершу відбувся концерт «Юні таланти Запорізького краю, де у виконанні солістів та колективів мистецьких шкіл Запоріжжя, Мелітополя та Енергодару прозвучали твори класичної та сучасної музики.

Свої таланти продемонстрували ансамблі скрипалів «Хорта», «Мажорчики» ЗДМШ № 2, ансамбль духових інструментів «Oldschoolbend» ЗДМШ №1, вокальні ансамблі «Кампанеллі» і «Osolemio» ЗДШМ №1, хор «Менестрелі» ЗДМШ№ 2, симфонічний оркестр «Симфо Kids», муніципальний хоровий колектив «Запорізький молодіжний камерний хор», керівник – Оксана Братцева.

Ввечері, разом із академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії на чолі з головним диригентом, народним артистом України В'ячеславом Редею неймовірну інструментальну магію подарували кращі з учасників фестивалю та справжні майстри на сцені.

Свої концертні номери виконали: Корній Шелдунов – Ф. Мендельсон. Концерт для скрипки з оркестром І ч.; Марія Клименко – С. Рахманінов. Концерт на тему Паганіні для фортепіано з оркестром, Сандра Василькова – М. Брух. Концерт для скрипки з оркестром № 1, І ч. та П. Сарасате «Циганські наспіви», Аста Дора Финнсдоттир – Ф. Ліст. Концерт №1 для фортепіано з оркестром. Своєю неперевершеною віртуозністю підкорила публіку народна артистка України Богдана Півненко, подарувавши запоріжцям захоплюючу композицію К. Сен-Санса Інстродукція і рондо-капріччіозо.

Без сумнівів, кожен конкурсант із задоволенням мріє знову повернутися на професійну сцену, зіграти з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії та зануритися у вир бурхливих овацій глядачів. Сподіваємося, що цьогорічний конкурс відкрив нові імена не тільки в українському, а й світовому мистецтві та став потужним трампліном для багатьох творчих звершень.

Колектив Запорізької обласної філармонії завжди з радістю вітає у себе в гостях юні дарування і докладає максимум зусиль аби діти та дорослі почували себе затишно і комфортно у концертному залі імені М.І. Глінки!

Опубліковано в Новини