Фільтрувати матеріали за датою: П'ятниця, 24 вересня 2021 — Запорізька обласна філармонія

Для академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії концертний сезон 2021-2022 розпочався ще влітку і доволі масштабними проєктами, які ще довго обговорюватимуться у мистецьких колах міста. Та ювілейний – 65 симфонічний сезон колектив відкрив 24 та 25 вересня грандіозними концертами! І знову у концертному залі імені М.І. Глінки лунає музика для всіх шанувальників прекрасного мистецтва. На сцені – академічний симфонічний оркестр під орудою народного артиста України В’ячеслава Реді. Ведучими вечора традиційно стали неперевершена Світлана Холод та харизматичний Микола Петюк.

У п'ятницю на святковий концерт завітало багато шанувальників класичної музики серед яких керівники обласних органів влади, друзі, колеги. Заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Куценко привітав присутніх від імені голови Запорізької обласної ради Олени Жук із відкриттям ювілейного сезону та вручив почесні нагороди артистам академічного симфонічного оркестру: Почесні грамоти Запорізької обласної ради заслуженому артисту України Володимиру Медведєву та Дмитру Мітніку. Заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Руслан Шиханов привітав шанувальників симфонічної музики та нагородив Подякою голови Запорізької обласної державної адміністрації артиста оркестру Анатолія Потеряйка.

Цього вечора музиканти академічного симфонічного оркестру представили глядачам цікаву та водночас, складну музичну програму.Прозвучала Симфонія №3 «Органна» Каміля Сен-Санса та Концерт для фортепіано з оркестром Едварда Гріга.

Працювати з відомими музикантами світу та відкривати публіці нові імена — кредо головного диригента. Тож, для першого концерту 65 сезону запросили до Запоріжжі лауреатку міжнародних конкурсів Кім Барб’є із Франції. Піаністка веде активну концертну діяльність, вона виступає в таких концертних залах, як Берлінська філармонія, Konzerthaus у Берліні, Auditorium Parco della Musica у Римі, Пекінський концертний зал і Palau de la Musica у Валенції (Іспанія) та ін. Молода виконавиця вже вдруге відвідує наше місто і в захваті від щирості слухачів, високого професійного рівня музикантів оркестру та колективу філармонії вцілому.

Фортепіанний концерт Гріга — найулюбленіший твір музикантки. «Гріг написав його, коли був дуже молодим, і мені здається, що в цій музиці відчувається енергія молодого юнака, справжнього завойовника. І він готовий підкорювати цей світ, він сповнений ентузіазму. Але водночас він дуже чуттєвий і поетичний», - казала Кім Барб’є перед концертом. Саме таким його почули слухачі у другому відділі концерту — трактовка та виконання твору здалися всім дуже романтичними та емоційними. Адміністрація Запорізької обласної філармонії на чолі з генеральним директором, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою висловлює слова щирої вдячності голові міської громадської організації Французький культурний центр «Alliance Française» Людмилі Богдановськійза надану допомогу в організації виступу Кім Барб'є з академічним симфонічним оркестром.

        Масштабна Симфонія № 3 для органу з оркестром К. Сен-Санса прозвучала у Запоріжжі вперше за останнє десятиліття. За виконання симфонічної фрески беруться далеко не всі оркестри світу, бо він надскладний з багатьох причин. Останній твір французького майстра занурив слухачів у світ філософських роздумів та міркувань над питаннями людини та долі, життя та небуття. Особливість цього твору полягає у тому, що соло органу тут не протистоїть оркестру, а ніби у світлій та пронизливій молитві поєднується в одну сакрально-метафізичну картину музичного Всесвіту.

З виконанням твору блискуче впоралися всі - і оркестр, і відома солістка— заслужена артистка України Ілона Турчанінова.

Під час програми артисти повністю віддалися музиці, наповнюючи залу натхненною, чистою аурою, що передалася всім слухачам, які були у захваті від концерту.

Бурхливі овації не вщухали дуже довго – навіть після того, як оголосили про закінчення концерту, глядачі не зрушили зі своїх місць, продовжуючи аплодувати.Щирі посмішки, море квітів та безкінечні слова вдячності за прекрасне свято музики звучали на адресу артистів обласної філармонії від відданих шанувальників, число яких збільшується з кожним роком.

«У 65 ювілейному сезоні ми будемо дивувати слухачів прем'єрами нових творів та добре відомими шедеврами. Ми маємо домовленість з цілою низкою талановитих солістів, які завітають до Запоріжжя аби подарувати меломанам свою майстерність та натхнення. Дарувати радість зустрічі з великою Музикою наше кредо», - каже художній керівник та головний диригент академічного симфонічного оркестру, народний артист України Вячеслав Редя.

Всіх своїх друзів у новому сезоні академічний симфонічний оркестр буде радувати цікавими проєктами, творчими тандемами та улюбленими програмами.

Музиканти оркестру щиро вдячні генеральному директору Запорізької обласної філармонії Ірині Конаревій за підтримку усіх творчих проєктів колективу.

Симфонічний сезон відкрито і він обіцяє багато чудесних музичних вечорів з улюбленим оркестром, тож – слідкуйте за афішами!

Концерт відбувся із дотриманням усіх протиепідемічних заходів, передбачених для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Опубліковано в Новини


   Відкриття симфонічного сезону особлива та визначна подія у житті міста та академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії. Цього року 24 та 25 вересня оркестр відкриє 65 ювілейний сезон! В програмі Симфонія №3 “Органна” К. Сен-Санса та Концерт для фортепіано з оркестром Е. Гріга.

   “Я дав тут все, що міг дати, і те чого я досягнув – ніколи вже не зроблю знов”, – казав про свою останню симфонію видатний французький композитор К. Сен-Санс. Образний світ твору – конфлікт між вірою та сумнівом. Дві частини симфонії нібито дві стадії душевної боротьби: перша закінчується в тонах захопленого самозречення, друга – своєрідна хвала силі духу, волі до творення. “Остання симфонія Сен-Санса – справжнє диво техніки та інструментування”, – так казали про твір сучасники. Одну з провідних ролей у симфонії композитор віддав партії фортепіано та органу. Солістка – заслужена артистка України Ілона Турчанінова.

   Концерт для фортепіано з оркестром Е. Гріга – справжня перлина епохи романтизму та найвідоміший твір композитора. Складна віртуозна партія фортепіано за своїм характером та силою емоційного впливу наближує соліста до звучності та сили оркестру. Солістка – Кім Барб’є (Франція).

   Головний диригент – народний артист України В'ячеслав Редя.

Опубліковано в Афіша