Понеділок
10
грудня

Творчій звіт композиторів Запоріжжя

Газета «Запоріжжя Вечірнє» №49 (581) від 6 грудня 2018 року.

Володимир БУТ, фото автора

Творчій звіт композиторів Запоріжжя

Славетна запорізька земля завжди сяяла на всю Україну своїми багатогранними творчими досягненнями, талановитими композиторами та виконавцями. Нещодавно це ще раз підтвердив яскравий і вражаючий концерт, присвячений творчості запорізьких композиторів під назвою «Мистецька імпреза», що відбувся у концертному залі ім. М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії.

Свої надзвичайні твори, більшість з яких ще не чули широкі кола поціновувачів класичного музичного мистецтва, представили заслужені діячі мистецтв України: Наталія Боєва, Микола Попов, Дмитро Савенко, лауреат Міжнародного конкурсу композиторів ім. С.С. Прокоф’єва Ганна Хазова та лауреат I Премії міжнародного конкурсу композиторів в м. Санок, Польща Валерій Колядюк. Всі вони є членами Запорізького обласного Осередку Національного союзу композиторів України.

Від того часу, майже завжди навесні, відбуваються щорічні музичні свята за участю Академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії під керівництвом головного диригента, народного артиста України В’ячеслава Реді. Оркестр виконує прем’єрні твори запорізьких композиторів. У програмі зазвичай беруть участь справжні зірки класичної музики, чиї імена відомі далеко за межами України. Не став виключенням й 2018 рік.

Святковий вечір розпочався з урочистої частини. Від Запорізької ОДА були вручені нагороди першим лауреатам премії за досягнення у галузі музичного мистецтва ім. Івана Паторжинського: В’ячеславу Реді за реалізацію проекту «Carmina Burana», яким було відкрито поточний симфонічний сезон, Ганні Хазовій за досягнення у сфері професійної композиторської творчості та директору Запорізького музичного училища ім. П.І. Майбороди Сергію Пелюку.

Перше відділення концерту розпочалося твором Миколи Попова «MessaMemoria» для мішаного хору, солістів та симфонічного оркестру. За словам автора, спочатку він планував присвятити його своєму другові, звукорежисеру від Бога Миколі Середі, який впродовж багатьох років працював у Театрі юного глядача (Театрі Молоді). Нещодавно він пішов з життя. Як і перший головний режисер ТЮГу, народний артист України Олександр Король. Блискуче виконання цього твору студентським хором «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П.І. Майбороди під керівництвом Оксани Братцевої та солістів Євгена Ковалевського й Ольги Козлової не залишили байдужим нікого.

Гість із столиці – відомий сучасний композитор, соліст Національного ансамблю «Київська камерата» Золтан Алмаші справив незабутнє враження на кожного присутнього в залі своїм концертом для віолончелі з оркестром «Взаємодії». Він вперше відвідав Запоріжжя.

– Я щасливий, що маю змогу грати для місцевої публіки. Велика філармонія, прекрасна акустика, дуже грамотна, чуттєва та вдячна публіка. Згідно з традицією, яка веде відлік від італійської музичної школи XVIII століття, «концерт» – це змагання. Але я вважаю, що це не тільки змагання, але й різного роду взаємодії. Між виконавцями, оркестром та слухачами, – підкреслив Золтан Алмаші.

Справжньою перлиною другого відділення став «Концерт для скрипки з оркестром у двох частинах» Наталії Боєвої, який виконала неперевершена скрипалька, солістка «Київської камерати», народна артистка України Богдана Півненко. Ті, хто хоча б раз у житті бував на концертах Богдани Півненко, погодяться: в її руках інструмент сміється й плаче, радіє та сумує, наче жива істота. Серед колег­скрипалів її завжди вирізняє не тільки майстерне виконання, а й пристрасність та чуттєвість. Вона не тільки здатна поринути у внутрішній світ автора, донести слухачеві його емоції та думки, а ще й додати до твору своє власне бачення. Цього року, вона як і завжди, залишилася вірною собі. Наталія Боєва присвятила «Концерт» пам’яті колеги – скрипаля Академічного симфонічного оркестру Віктора Тимошкіна, який трагічно загинув.

– Дуже рада, що мій твір виконала Богдана Півненко. Вона – справжнє дитя янгола. А ще високопрофесійний виконавець, витончений та несхожий ні на кого. Богдана блискуче передала всі емоції, які я вкладала в нього, – відзначила композиторка Наталія Боєва. Богдана Півненко також залишилася дуже задоволена співпрацею.

– Мені надзвичайно приємно виконувати цей твір. По­перше, він дуже красивий. По­друге, в ньому є головне – мелодія. Її співаєш душею... Все, що на моє розуміння, Наталія Боєва хотіла донести слухачеві, я намагалася втілити на сцені, – підкреслила виконавиця.

Поціновувачі творів запорізьких композиторів добре пам’ятають виконання симфонічно­хорової кантати Ганни Хазової «Дай нам Боже» у 2016 році. Цей твір є першим зразком монументального твору на нашій землі, написаного на вірші українських поетів. У цьому році композиторка презентувала твори, які написала для солістів Запорізької обласної філармонії Юлії Якси (сопрано) та лауреата Міжнародного конкурсу ім. М.В. Лисенка Володимира Галіченка (скрипка). Ще один твір Ганни Хазової «Miserere mei Deus» для скрипки та симфонічного оркестру, солістом в якому виступив Володимир Галіченко, підіймає тему людини в навколишньому світі.

Гідним завершенням святкового вечора стали твори Дмитра Савенка. У творі «Адажіо для струнних» поєдналися дивовижне багатство звучання струнного оркестру і мудра тонкість диригентської палички. Це дало можливість кожному присутньому побути наодинці з собою. Також автор представив глядачеві симфонічну мініатюру «У шиночку» – не менш виразний та сповнений характерним звучанням твір. Звісно, вони також знайшли у слухачів­глядачів дуже теплу зустріч.

– Музика має можливість переносити нас у різні часи та епохи. Завдання виконавців та оркестру – відповідально, доброзичливо та якісно підходити до кожної репетиції, до кожного твору. Музика має жити! І, звісно, треба не забувати про духовність, а якомога частіше звертатися до вічних цінностей. Сьогоднішнім концертом ми намагалися довести це людям, – підбив підсумок В’ячеслав Редя.