Фільтрувати матеріали за датою: П'ятниця, 22 березня 2019 — Запорізька обласна філармонія

     22 березня 2019 року у Запорізькій обласній філармонії відбулася прес-конференція з нагоди проведення XІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці».
     У прес-конференції взяли участь:
Віра Мартиненко – директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю
Богдана Півненко – солістка Національного ансамблю солістів «Київська камерата», народна артистка України, голова журі
Анатолій Пустоваров – заступник міського голови м. Запоріжжя
Сергій Білов – директор Департаменту культури туризму Запорізької міської ради
Владислав Мороко – директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, заслужений працівник культури України
Вячеслав Редя – головний диригент академічного симфонічного оркестру КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, народний артист України, художній керівник конкурсу-фестивалю
Ірина Конарева – генеральний директор КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, заслужений працівник культури України
     На початку заходу з привітальним словом до присутніх звернулася директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю Віра Мартиненко та представила учасників прес-конференції.
     Народна артистка України Богдана Півненко – постійний член журі конкурсу-фестивалю зазначила, що для неї перебування у Запоріжжі – це завжди свято. Так само і для більшості учасників конкурсу «Акорди Хортиці» – це більше свято музики, а не змагання. Для дітей дуже важливо, що в рамках фестивалю вони мають можливість поспілкуватися з видатними музикантами, педагогами з різних країн й проявити свій талант. Члени журі, у свою чергу, дуже відповідально ставляться до ухвалення своїх рішень і ретельно обгрунтовують вибір місця для кожного учасника.
     Заступник міського голови Анатолій Пустоваров висловив слова вдячності всім педагогам та батькам, які вкладають душу у юні таланти та допомагають їм досягти високих результатів. Ми пишаємося, що конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» є тим самим трампліном, який допомагає молодим музикантам досягти бажаних висот. Кожного року географія фестивалю збільшується та кількість учасників зростає, що не може не радувати. Запорізька земля у цьому році прийме понад 400 учасників. Майже 230 учасників представляють Запоріжжя та Запорізьку область. Анатолій Іванович наголосив та тому, що цьогорічний призовий фонд складає вже не 10, а 30 тис. грн, який установлений Запорізькою міською радою. Керівництво з повагою ставиться до всіх зусиль, які докладають учасники, беручи участь у музичному конкурсі. Юні таланти отримають дипломи, подарунки, заохочувальні призи та почесне право виступити на Гала - концерті.
    Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Владислав Мороко повідомив, що Запорізька обласна державна адміністрація та рада завжди активно підтримують конкурс-фестиваль «Акорди Хортиці». Цей фестиваль вже має свої традиції і вагоме ім'я у світі мистецтва країни. За 19 років його існування конкурсу, його учасниками стали понад 7 тис. конкурсантів із 11 країн світу. Владислав Валерійович подякував організаторам за велику працю та їх вагомий внесок у духовний розвиток молоді.
     Директор Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов розповів, що для Запоріжжя «Акорди Хортиці» – одна з головних культурних подій міста й гостинний козацький край радо вітатиме всіх юних музикантів. Запорізька земля вже мала честь зустрічати юних музикантів із Австрії, Білорусі, Вірменії, Грузії, Кореї, Китаю, Росії, Сербії, Чехії, США, Японії, Литви та всіх куточків України. Для конкурсантів керівництвом міста створені комфортні умови перебування: проживання в готелі «Khortitsa Palace»
та проведення репетицій у дитячих музичних школах та школах мистецтв м. Запоріжжя. Сергій Олександрович побажав усім учасникам творчої наснаги та перемог.
     В рамках  прес-конференції головний диригент академічного симфонічного оркестру, народний артист України Вячеслав Редя розказав, що традиційно, у концерті з нагоди відкриття XІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиц» візьмуть участь члени журі, які є зразком наслідування для юних конкурсантів. 25 березня о 18.00 відбудеться концерт академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії та членів журі, видатних музикантів-віртуозів. Це: народна артистка України Богдана Півненко (скрипка) – голова журі; заслужені артисти України – Віталій Солом'янчук (ударні інструменти), Юрій Кот (фортепіано) та зарубіжні гості, лауреати міжнародних конкурсів Олександр Сінчук (фортепіано, Сербія), Джордже Павлович (диригент, Сербія), Віктор Кузнєцов (скрипка, Польща). Особлива роль в проведенні конкурсу-фестивалю належить академічному симфонічному оркестру Запорізької обласної філармонії. Музиканти тісно співпрацюють із конкурсантами й дуже ретельно готуються до конкурсу-фестивалю. За 19 років понад 500 талановитих юних музикантів мали унікальний шанс виступити в якості соліста з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії. В цьому році ще 22 конкурсанти мають можливість виступити з цим колективом.
     Директор конкурсу-фестивалю Віра Мартиненко додала, що творчий марафон розпочато наприкінці січня, коли проходив І (відбірковий) тур конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці». Журі І туру, до складу якого входили відомі та видатні музиканти і викладачі м. Запоріжжя, прослухали 900 конкурсних програм з 19 областей України, Білорусі, США, Литви, Польщі в номінаціях «Струнні інструменти», «Народні інструменти», «Духові та ударні інструменти» «Сольний спів», «Вокальні ансамблі», «Інструментальні ансамблі», «Фортепіано», «Фортепіанні ансамблі» та ін. Найбільш цікава та складна «боротьба» як завжди у номінації «Соліст з оркестром». В цьому році надійшло 118 заявок від конкурсантів, які змагалися за право виступити з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії - головний диригент народний артист України В’ячеслав Редя. З часів створення конкурсу, його головною умовою проведення є досвідчене й компетентне журі, на яке можуть рівнятися майбутні музиканти. У 2019 році кількість членів журі – 27 чоловік. Це – відомі музиканти України та зарубіжжя. Також, в рамках фестивальних заходів відбудуться майстер-класи та творчі зустрічі з педагогами й членами журі. Віра Олександрівна зауважила, що під час проведення заходу найбільше навантаження саме для Запорізької обласної філармонії, адже в її стінах проходить велика кількість конкурсних прослуховувань, репетицій, святкові концерти з нагоди відкриття та Гала-концерт.
     Генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева зазначила, що за роки свого існування Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» став яскравою візитівкою міста й області. На сьогодні це потужний форум юних виконавців, який користується великим авторитетом в професійних мистецьких колах. Ірина Едуардівна нагадала, що 2019 рік багатий на ювілейні дати. Серед них 80-річя Запорізької області та Запорізької обласної філармонії. І дуже приємно, що однією із важливих сторінок життя філармонії є саме фестивальне життя, в якому «Акорди Хортиці» займають почесне місце. За роки створення й проведення конкурсу багато талановитих музикантів отримали путівку у життя саме завдяки участі у «Акордах Хортиці». Ірина Едуардівна нагадала, що на концертах Запорізької обласної філармонії завжди багато інтелектуальних глядачів – еліти нашого міста (не тільки дорослих слухачів, а й маленьких шанувальників класичної музики), тому колектив філармонії прагне якомога більше духовно розвивати запоріжців. «Ми завжди радо вітаємо всіх учасників фестивалю у концертному залі імені М.І. Глінки й створюємо необхідні комфортні умови для перебування та проведення репетицій. Головний подарунок від філармонії – це виступ на сцені концертного залу разом з академічним симфонічним оркестром під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді» – додала Ірина Едуардівна.
     На завершення зустрічі учасники прес-конференції запросили мешканців та гостей міста насолодитися прекрасною музикою на концертах:
- 22 березня о 18.00 – академічного симфонічного оркестру та народної артистки України Богдани Півненко (скрипка, Київ);
- 24 березня о 18.00 – віртуоза-піаніста Олександра Сінчука (Сербія);
- 25 березня о 18.00 – відкритті XІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці»;
- 26, 28 березня – конкурсних прослуховуваннях в номінації «Соліст з оркестром»;
- 29 березня о 13.00 на Гала-концерті переможців конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці».

Опубліковано в Новини