Вівторок
10
квітня

ВЕЛИКОДНЄ СЯЙВО СВІЧІ ДУШІ

5 квітня 2018 р. у концертному залі ім. Глінки Запорізької обласної філармонії відбувся концерт «Свіча душі». Прекрасні піднесені твори музичної програми були пронизані духовною тематикою і якнайкраще відбивали предвеликодні настрої. Так, православні піснеспіви «Херувімська» Д. Сарті та «Бог Богів» А. Архангельського занурили в атмосферу високих почуттів. Доповнили їх глибокі та проникливі твори композиторів епохи бароко та романтиків – Й. Баха, А. Вівальді, Ф. Шуберта, вкотре підтвердивши слова Баха «де є благочестива музика, Бог завжди тут з Його люб'язною присутністю».

Католицькі жанри чудово розкрив у своїй творчості геніальний німецький композитор Й. С. Бах. Віяння подиху Божого відчувалось у кожній ноті арій з «Магніфікату», «Душа веселися», арії Петра зі «Страсті за Матфеєм». Найніжніші, світлі та неосяжні мелодії характеризували образ Діви Марії у творах «Аве Марія» Д. Каччіні, «Милосердний Ісусе» Л. Уеббера. Американський композитор ХХ століття Л. Уеббер знайшов сучасні засоби для втілення релігійної теми у рок-опері «Ісус Христос». Образи Спасителя та Марії Магдалини довершено передали провідні артисти сцени Микола Квєтков та Юлія Якса в аріях з цього твору.

Справжній професіоналізм, виконавську майстерність та душевне тепло подарували слухачам артисти Запорізької філармонії – провідні артисти сцени Юлія Якса та Микола Квєтков, Вікторія Шестакова, Володимир Малацай, інструментальний ансамбль у складі: Володимир Галіченко (скрипка), Андрій та Галина Мамчури (скрипка), Олег Попруженко (альт), Анастасія Манцурова (віолончель), Артем Краморенко (контрабас), Сергій Борисенко (ударні), Олег Кугаєвський (гітара), Лариса Гнєдиш (фортепіано, аранжування).

Теми краси нашого світу, любові та світлої надії були наскрізними ідеями концерту, про що цікаво розповіла ведуча – заслужений працівник культури України Алла Ходакова. Авторська програма музикознавця була сповнена глибоких філософських роздумів, поетичної лірики, пізнавальних фактів з життя та творчості видатних композиторів. В підтвердження цих слів пролунали прекрасні зразки високої лірики: П. Чайковського «Благословляю вас, ліси», Т. Коттрау «Санта Лючія», П. Луіджі «Життя прекрасне», Ед. Елгар «Салют кохання», Дж. Горнера «My heart will go on». Твори композиторів різних народів, епох та музичних напрямків попри все об’єднує бажання миру, добробуту людям, прославляння краси. Це своєрідний заклик подивитися навкруги і відчути, що насправді життя – це незрівнянне щастя, яке подарував на Господь. І на завершення концерту пролунали відомі пісні Б. Окуджави «Молитва» та Л. Коен «Аллілуйя».

«Якщо артисти своїми піснями, натхненням можуть трішечки поділитися з людьми, налаштувати їх на добро, то, я думаю, мир в Україні не забариться» - відзивались вдячні глядачі. Кожен, хто подивився концертну програму «Свіча душі», пішов додому в гарному, святковому настрої, вірою та любов’ю в серці.